Alternatieve geneeswijzen vergoeding 2023

Steeds meer mensen ondergaan wel eens een vorm van behandeling die valt onder alternatieve geneeswijzen. Onder alternatieve geneeswijzen verstaan we behandelingen die niet onder de reguliere geneeskunde vallen. Hierbij kunt u denken aan haptotherapie, acupunctuur, homeopathie en shiatsu.

We zien ook steeds meer bewijs vanuit de wetenschap dat alternatieve behandelingen effectief zijn. Helaas worden de meeste alternatieve behandelingen ook in 2023 niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Een aanvullende zorgverzekering alternatieve geneeswijzen is nodig om uw zorgnota vergoed te krijgen. Die aanvullende zorgverzekering biedt een vergoeding voor een maximum bedrag per jaar. Vaak aangevuld met een maximum bedrag per dag of per behandeling.

Bent u vaker onder behandeling van een alternatief genezer? Dan kan een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen interessant voor u zijn. Via onze zorgvergelijker kunt u direct de goedkoopste zorgverzekering vinden. Meer info over dekking van alternatieve geneeswijzen vindt u hieronder! Of ga direct vergelijken door op onderstaande button te klikken en gebruik te maken van onze vergelijker!

Alternatieve geneeswijzen vergoeding basisverzekering 2023

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding mogelijk voor alternatieve geneeswijzen in 2023. Dit is eveneens van toepassing voor alternatieve geneesmiddelen. Voor beide dient u een aparte aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Voor een behandeling bij een specialist is een verwijzing van de huisarts nodig.

Alternatieve geneeswijzen vergoeding aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen vergoed uw zorgnota tot een bepaald bedrag. Daarbij geldt meestal ook nog een maximum bedrag per dag of maximale vergoeding per behandeling. Ook moet u rekening houden met de vergoeding voor een bepaalde behandeling per verzekeraar verschilt. En daarnaast moet u even checken of uw zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met beroepsverenigingen om zich in te dekken tegen te hoge kosten. Als uw zorgverlener niet aangesloten is bij een beroepsvereniging kan het zijn dat u uw zorgnota niet of gedeeltelijk vergoed krijgt.

Via onze zorgvergelijker kunt u eenvoudig een dekking voor alternatieve geneeswijzen toevoegen. In de vergelijking wordt dan rekening gehouden met uw (andere) wensen. De goedkoopste zorgverzekeraar die het beste past zal bovenaan staan.

5 voorbeelden van alternatieve geneeswijzen

Huisartsen verwijzen patiënten steeds vaker door naar specialisten die werken met alternatieve geneeswijzen. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat mensen hier baat bij hebben. De meest gevraagde behandelingen die al dan niet vergoed worden door de zorgverzekering in 2022 zijn:

 • Osteopathie: manuele methode  om stress gerelateerde problemen op te lossen
 • Homeopathie: verstoringen in lichaamsbalans herstellen
 • Acupunctuur: herstel van lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren oplossen. Kosten per behandeling ongeveer 60 euro in 2023.
 • Hypnotherapie: psychische en lichamelijke klachten verhelpen
 • Haptotherapie: focus op meer contact maken met je gevoel (bij lichamelijke en psychische klachten)

Misschien bent u al onder behandeling. Of u staat op het punt onder behandeling te gaan. Het is altijd moeilijk om vooraf te bepalen of iemand baat heeft bij een behandeling. Meestal is er van alles geprobeerd. Daarna komen mensen uit op alternatieve behandelmethoden. Meestal niet voor niets. Ik verwacht dat in de toekomst steeds meer behandelingen wel vergoed gaan worden. Ook omdat er steeds meer bewijs komt van het nut van deze behandelingen.

Erkende alternatieve geneeswijzen

Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen erkend. Hieronder een overzicht van de erkende alternatieve geneeswijzen. Hiervoor kunt u zich aanvullend verzekeren:

 • Acupunctuur
 • Antroposofie
 • Chiropractie
 • Fytotherapie
 • Geneesmiddelen alternatief genezer
 • Homeopathie
 • Iriscopie
 • Manuele geneeskunde
 • Moermantherapie
 • Natuurgeneeskunde
 • Neuraaltherapie
 • Orthomanuele therapie
 • Orthomoleculaire geneeskunde
 • Orthopedische geneeskunde
 • Osteopathie
 • Podo-orthesiologie
 • Shiatsutherapie

Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2023

Een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zorgt ervoor dat u niet vanwege de kosten uw behandeling moet stoppen. Voor vergoedingen voor dit type gezondheidszorg moet u vrijwel overal een aanvullende verzekering afsluiten. De mate waarin deze kosten worden vergoed, kan sterk verschillen per zorgverzekeraar.

Om een vergoeding te krijgen voor alternatieve geneeswijzen moet u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Verder moet de alternatief genezer aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Anders krijgt u geen vergoeding.

Als u een aanvullende verzekering afsluit moet u letten op het type zorg waar u naar op zoek bent. Er bestaan namelijk aanvullende verzekeringen per soort alternatieve geneeswijze. Bekijk dus vooraf of het type zorg waar u naar op zoek bent daadwerkelijk wordt vergoed.

De vergoeding per verzekeraar verschilt enorm. De ene verzekeraar vergoed tot 250 euro de andere tot 1000 euro. Daarnaast wordt altijd een maximale vergoeding per dag of per behandeling vastgesteld. Dit dekt meestal niet de volledige kosten van de behandeling.

Omdat alternatieve geneeswijzen niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, geldt het eigen risico niet.

Voorwaarden alternatieve geneeswijzen 2023

Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen staan vermeld in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Daarin staat beschreven welk  alternatieve zorg vergoed gaat worden in 2023 en welke voorwaarden daarvoor gelden.

Top 5 populaire zorgverzekeringen

Via onze zorgvergelijker kunt u altijd zelf vergelijk. Wij hebben 5 populaire zorgverzekeringen met alternatieve geneeswijzen overzichtelijk in een tabel geplaatst.

ZorgverzekeraarPakketZorgpremie p/mPremie aanvullend p/mInformatie
UnivéZorg Basis + Aanvullend Goed €132,95€11,00Bekijken
AnderzorgBasis + Extra €134,75€15,95Bekijken
ProLifePrincipe Polis Budget + Mediumpolis€152,45€20,50Bekijken
Zilveren KruisBasis Budet + Aanvullend 2 sterren€131,95€20,75Bekijken
De FrieslandAlles Verzorgd Polis + AV Standaard€138,95€15,50 Bekijken

Op zoek naar de beste vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen?

U vindt alle zorgverzekeringen die een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen geven in onze zorgvergelijker. Door de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen met elkaar te vergelijken kunt u flink op uw alternatieve zorgverzekering besparen.