Brillen en lenzen vergoeding 2024

Wij zien steeds meer mensen een bril of lenzen dragen. Een moderne bril of een set lenzen zijn niet goedkoop meer. Een vergoeding vanuit de basisverzekering zit er helaas niet in. Een vergoeding voor brillen of lenzen is alleen mogelijk met een aanvullende zorgverzekering brillen of lenzen. Misschien gebruikt u uw bril voor alleen lezen of heeft u een computerbril nodig? Wat krijgt u vergoed en heeft een aanvullende zorgverzekering voor brillen en lenzen nut? Lees snel verder en vindt hier de informatie die u zoekt! Direct vergelijken? Dat kan met onze handige zorgvergelijker!

Beste zorgverzekering 2024 + brillen & Lenzen

In onderstaande tabel tonen wij een top 5 aanvullende verzekeringen voor brillen & lenzen vergoeding. We kozen voor een vergoeding van €100 per jaar, 100% vergoeding. Let op! Bepaal eerst of de aanvullende verzekering voor brillen & lenzen echt voordelig is.

Top 4 Brillen & Lenzen verzekering

VerzekeraarVerzekeringKenmerkPremiep/mInformatie
a.s.r. ik kies zelfGoede Keuze + ongevallen dekking fysio en Tand + Bril en lenzen moduleSpeciale Bril & lenzen module: jaarlijks €100 korting op een bril of lenzen (Eye Wish en Pearle)€145,25Bekijken
Anderzorg Basis + Extra100%, max €75 per 2 jaar via Samengezond bij Pearle en Eye Wish €157,30Bekijken
De Christelijke ZorgverzekeraarPrincipe Polis Budget + Mediumpolis100%, max. €100 1x per 3 jaar€162,40Bekijken
Zilveren Kruis Basis Budget + Aanvullend 2 sterren100% max. 100 1x per 3 jaar €162,70Bekijken

Bril vergoeding in de basisverzekering?

Dit vragen veel mensen zich af. Maar helaas, brillen en lenzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij medische noodzaak komt u in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen. Wilt u een vergoeding voor een gewone bril of contactlenzen? Dan is een aanvullende verzekering nodig. Of u betaalt de kosten zelf.

Vergoeding brillen & lenzen kinderen tot 18 jaar

Heeft uw kind een bril of lenzen nodig? Dan krijgt uw kind daarvoor misschien een vergoeding. Dit hangt af van uw verzekering maar ook van de opticien. Uw krijgt alleen een vergoeding uit de basisverzekering bij bijzondere medische reden. Bijvoorbeeld een groot verschil tussen linker- en rechteroog of zuivere acccomodatieve esotropie (wanneer 1 oog niet helemaal recht staat). Voor een gewone bril of lenzen is een aanvullende zorgverzekering brillen & lenzen nodig.

Vergoeding bril bij medische indicatie

In principe worden brillen & lenzen niet vergoed uit de basisverzekering. Alleen bij medische noodzaak komt u in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. Die medische indicatie moet zijn vastgesteld door een oogarts in het ziekenhuis. Het kan gaan om de volgende medische indicaties:

  • Sterke bijziendheid (meer dan 6 dioptrieën)
  • Na operatie bij lensafwijking
  • Schade na ongeval of medische aandoening
  • Een afwijking aan het oog (>10 dioptrieën)

U krijgt dus niet zomaar een vergoeding vanuit de basisverzekering. Wilt u toch extra dekking voor brillen & lenzen? Dan kunt u een aanvullende verzekering voor brillen & lenzen afsluiten.

Vergoeding bril na staaroperatie

Wordt uw zicht belemmerd door staar? Dan kunt u een operatie laten uitvoeren. Houdt er dan rekening mee dat u pas vanaf 50% zicht in aanmerking komt voor een staaroperatie. Een staaroperatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wel eerst het verplicht eigen risico (afhankelijk van hoeveel daarvan is verbruikt). De operatie kost ca. 1.100 euro. Als beide ogen behandeld zijn, kunt u daarna volstaan met een goedkope leesbril.

Voor een staaroperatie is een verwijzing van de huisarts, optometrist of medisch specialist nodig. De vergoeding voor een bril verandert niet wanneer u een staaroperatie nodig hebt.

Bril vergoeding eigen risico

Geldt een eigen risico voor brillen & lenzen? Dat bepaalt de situatie. Heeft u(w) (kind) een bril nodig op basis van medische indicatie? Dan krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering. Voor zorg uit de basisverzekering geldt het verplicht eigen risico van 385 euro. Afhankelijk van hoeveel hiervan is verbruikt betaalt u eerst tot 385 euro. Het verplicht eigen risico geldt dus voor vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Maar in de meeste gevallen valt een vergoeding voor brillen en lenzen niet onder het eigen risico. Brillen en contactlenzen worden vergoed van uit de aanvullende verzekering. Het verplicht eigen risico is niet van toepassing op de aanvullende verzekering.

Bril vergoeding aanvullende verzekering

De vergoeding voor een bril of lenzen uit een aanvullende verzekering lopen sterk uiteen. Van een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar of langer. De uitgebreide aanvullende verzekeringen keren een hogere vergoeding uit. U betaalt immers meer premie. Meestal wordt alleen de aanschaf van een complete bril (montuur en glazen) vergoed. Voor lenzen geldt dat alleen de lenzen gedeclareerd kunnen worden.

Wat krijgt u niet vergoed uit de aanvullende verzekering?

Een los montuur, lenzenvloeistof en kosten voor oogmeting, periodieke controles en accessoires. Let verder op de wijze waarop de vergoeding wordt uitgekeerd.

Een vergoeding van maximaal 100 euro per 3 jaar betekent dat u meerdere rekeningen kunt declareren totdat 100 euro is volgemaakt. Maar bij een vergoeding van 1 keer 100 euro per 3 jaar kunt u na een rekening van 62 euro niets meer declareren. U kon immers 1 keer tot 100 euro declareren...

Inventariseer dus vooraf goed of een aanvullende verzekering wel zo voordelig is wanneer u alleen gebruik denkt te maken van brillen & lenzen vergoeding.

Als u overstapt naar een andere zorgverzekering kunt u opnieuw gebruik maken van uw recht op vergoeding. Stel dat uw vergoeding per 3 jaar geldt dan kunt u door overstappen het volgende jaar direct weer gebruik maken van de volledige vergoeding.

Maakt u ook gebruik van andere zorg uit de aanvullende verzekering? Gebruik dan onze zorgvergelijker om te bekijken welke basisverzekering + aanvullende verzekering het beste past.

Zorgverzekering brillen & lenzen vergelijken

Via onze zorgvergelijker kunt u eenvoudig aangeven welke aanvullende dekkingen u wilt naast de basisverzekering. U kunt kiezen voor de meeste bekende aanvullende verzekeringen. Ook kunt u naar specifieke vergoedingen zoeken. Zo stelt u de beste zorgverzekering samen voor het aankomende jaar! Gebruik onze zorgvergelijker en bekijk wat er volgend jaar gaat veranderen. Ook als u niet wilt overstappen! U heeft nog tot 31 december 2022. Dus doe het nu!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]