Beste Orthodontieverzekering 2024

De kosten voor een orthodontische behandeling kunnen hoog oplopen. De meeste bekende is de beugelbehandeling. U mag verwachten dat u daarvoor tussen de 2.000 euro en 3.000 euro moet betalen. Voor veel mensen is dit niet op te brengen. Een zorgverzekering 2024 met orthodontie vergoeding is dan al snel voordeliger. Maar waar moet u rekening mee houden? Zijn er bijvoorbeeld wachttijden en acceptatievoorwaarden? U leest het allemaal hier!

Beste basisverzekering 2024 met aanvullend Orthodontie

Helaas worden de kosten voor orthodontie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maar ook hier zijn uitzonderingen. Alleen bij ernstige groei- of ontwikkelstoornis kunt u een vergoeding verwachten vanuit de basisverzekering. In alle andere gevallen krijgt u alleen een vergoeding voor orthodontie kosten als u een basisverzekering 2024 met orthodontie heeft afgesloten.

Orthodontie vergoeding 2024 voor kinderen (onder 18 jaar)

U krijgt dus alleen een vergoeding orthodontie uit de aanvullende zorgverzekering. De kosten van een beugel zijn afhankelijk van de lengte van het behandeltraject en het soort beugel. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de standaard slotjes beugel of een Invisalign. Voor een volledig orthodontie behandeling moet u 2.500 tot 3.000 euro verwachten. Een orthodontie verzekering vergoedt een deel van de behandeling.

Geen vergoeding basisverzekering
Orthodontie wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar gaan wel via de basisverzekering van de ouders. Ben je als ouder uitgebreid verzekerd via een aanvullende verzekering of tandverzekering dan is uw kind gratis meeverzekerd. De vergoeding verschilt per verzekeraar; let op premie, maximale vergoeding, vergoedingspercentage en wat wordt vergoed.

Beperking vergoeding orthodontie uit aanvullende verzekering
Er geldt meestal een maximale orthodontie vergoeding voor de gehele levensduur of anders per jaar. De kosten die uitstijgen boven de vergoedingsdrempel komen dan voor eigen rekening. Bij het kiezen van een aanvullende verzekering met orthodontie heeft u de keuze uit een vergoedingspercentage van 75% of 100%. Een vergoeding van 75% betekent dat 25% van een factuur voor eigen rekening komt.   

Orthodontie zelf betalen?
meestal geldt een wachttijd van 1 jaar voordat u de kosten van orthodontie voor uw kind vergoed krijgt. Een behandeltraject duur ongeveer 2 jaar. U moet dan minimaal 3 jaar verzekerd zijn om alle kosten vergoed te krijgen. Maar is dat wel zo interessant?

Stel dat u een aanvullende verzekering afsluit voor 45 euro per maand. Over drie jaar betaalt u dan 1620 euro verzekeringspremie. De verwachte kosten zijn 3.000 euro. Het is dus goedkoper om drie jaar verzekerd te zijn dan zelf 3.000 euro uit eigen zak te betalen. Houdt wel rekening het vergoedingspercentage!

Orthodontie verzekering vergelijken

Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd via de ouders. De aanvullende orthodontie verzekering kan in een aanvullende (gezins) verzekering zitten of een aanvullende tandverzekering. In onze zorgvergelijker geeft u aan of u kinderen onder de 18 heeft en welke aanvullende zorgverzekering u wilt afsluiten. Verzeker uw kind op de polis met de beste en meest uitgebreide dekking. Zo bent u met uw kinderen verzekerd van goede zorg met uitstekende dekking.

Top 3 Basisverzekering 2024 met aanvullend Orthodontie tot 18 jaar

Hieronder een top 3 zorgverzekeringen met een aanvullende verzekering voor orthodontie.  Met deze orthodontie verzekering heeft u 100% dekking maar is er wel een wachttijd van 1 jaar.

ZorgverzekeraarBasisverzekeringAanvullendPremie p/mInformatie
HEMABasisverzekeringAanvullend 3 / directe acceptatie, geen wachttijd€175,30Bekijken
UnivéZorg Basis PolisTand Beter Pakket. Directe acceptatie | er geldt een wachttijd€175,90Bekijken
Zilveren KruisBasis BudgetAanvullend 3 sterren€181,70Bekijken

Orthodontie vergoeding 2024 voor volwassenen (ouder dan 18 jaar)

Vanuit de basisverzekering geldt vrijwel nooit een vergoeding orthodontie voor volwassenen. Wel in uitzonderlijke gevallen waar sprake is van groei- of ontwikkelingsstoornissen. De behandelaar zal hiervoor een vergoedingsaanvraag moeten indienen bij de verzekeraar.

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten met vergoeding voor orthodontie? Houdt dan rekening met acceptatievoorwaarden waaronder een medische vragenlijst of tandartsverklaring vereist is. Ten tweede zal de verzekeraar zeer waarschijnlijk een wachttijd van 12 maanden hanteren. Dat betekent dat u eerst 12 maanden premie betaalt voordat u ook maar 1 cent vergoed krijgt.

Vergoeding orthodontie volwassenen

Ook voor volwassenen geldt dat vergoeding voor orthodontie niet vanuit de basisverzekering 2024 vergoed wordt. Wilt u toch een beste basisverzekering 2024 met vergoeding voor orthodontie? Dan sluit u een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandverzekering af. Het verschilt per verzekeraar of wat u vergoed krijgt en wat in de aanvullende (tand) verzekering is opgenomen. Let op premie, maximale vergoeding, vergoedingspercentage en de voorwaarden.

Wachttijd en acceptatievoorwaarden

Let bij het afsluiten op de geldende wachttijd en acceptatievoorwaarden. De zorgverzekeraar kan / en mag aanvullende vragen stellen. Dit is een vragenlijst of saneringsverklaring. Daarin wordt de staat van uw gebit en de te verwachten kosten beschreven. De specifieke voorwaarden voor toelating bepaalt de verzekeraar zelf. Als de verzekeraar hoge kosten verwacht mag zij besluiten u niet te gaan verzekeren.

Kosten beugel volwassenen

De kosten van een beugel bij volwassenen is hoger dan bij kinderen. U moet rekenen op 2.000 tot 4.000 euro orthodontie kosten voor volwassenen. Hierbij spelen behandelingsduur en persoonlijke voorkeuren ook mee. Een Invisalign beugelbehandeling is bijvoorbeeld duurder dan een reguliere beugelbehandeling met slotjes.

Goed om te weten dat een orthodontist verplicht is om een offerte te maken voor behandelingen die duurder zijn dan 250 euro.

Top 3 Orthodontieverzekering 2024 vanaf 18 jaar

Hieronder een overzicht van aanvullende zorgverzekeringen voor orthodontie met een maximale volledige vergoeding van €750 euro. Het aantal verzekeraars is zeer beperkt maar wij vonden onderstaande die bereid zijn u te verzekeren.

VerzekeraarBasisverzekeringAanvullendPremie Informatie
De FrieslandAlles Verzorgd Polis AV Tand Optimaal€189,40Bekijken
UnivéUnivé Zorg Basis PolisTand Best Pakket€193,95Bekijken
UnivéZorg Geregeld PolisTand Best Pakket€201,30Bekijken

Beste orthodontieverzekering 2024 zonder wachttijd

Voor een zorgverzekering met orthodontie geldt meestal een wachttijd. Dat kan voor problemen zorgen indien uw kind eerder een beugel nodig heeft. Gelukkig is het nog mogelijk bij een beperkt aantal verzekeraars een zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd af te sluiten. Hieronder ziet u een tabel met verzekeraars die geen wachttijd hanteren.

VerzekeraarAcceptatie / WachttijdAanvullendPremie p/mNaar verzekeraar
FBTODirecte acceptatie, geen wachttijdModule Gezichtszorg & Orthodontie€172,40 Bekijken
FBTODirecte acceptatie, geen wachttijdModule Gezichtszorg & Orthodontie€178,90Bekijken
ONVZDirecte acceptatieVrije Keuze Optifit€201,68Bekijken

Wat is de wachttijd?
Om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden stellen verzekeraars een wachttijd in. Dit voorkomt dat mensen op voorhand gaan verzekeren voor al bekende en aankomende hoge zorgkosten terwijl het doel van een verzekering is om u in te dekken tegen onverwachte kosten. Meestal is de wachttijd een jaar. In dat jaar betaal je wel premie maar krijg je geen kosten vergoed.

Daarom is het heel belangrijk om vooraf de kosten te inventariseren. Is een aanvullende orthodontie verzekering wel zo interessant? Vergelijk de te verwachten kosten met de vergoedingen en premie van de aanvullende verzekeringen. Houdt rekening met wachttijd en acceptatievoorwaarden!

Waarom naar de orthodontist?

Een tandarts is er voor het onderhoud van een gebit. Daarvoor gaat u ook naar een halfjaarlijkse controle ter preventie.

Een orthodontist heeft als doel een optimale stand van het gebit en kaak na te streven. Groei- of stand afwijkingen aan het gebit probeert de orthodontist te herstellen door het plaatsen van een beugel.

Rechtstaande tanden hebben ten eerste als voordeel een mooiere glimlach. Ten tweede zorgen recht staande tanden ervoor dat u het gebit beter kunt verzorgen, waardoor uw gebit gezonder blijft. Andere voordelen zijn beter kauwen en bijten.

Over de beugel en beugelbehandeling

Een beugelbehandeling kan op iedere leeftijd starten. Maar voordat u start met de beugelbehandeling is het belangrijk dat het gebit in een goede staat, en onderhouden is. Bij iedere leeftijd en gebitsconditie past een behandeling op maat.

Dat zoveel jongeren een beugel hebben is niet voor niets. In de leeftijd van 10 tot 15 jaar worden de beste resultaten gehaald. Dan kan immers de kaakgroei nog worden beïnvloed. En daarmee de vrijgekomen ruimte bij het wisselen van tanden.

Maar hoe verloopt een beugelbehandeling? In de actieve fase wordt het gebit rechtgezet met de beugel. Het doel is om de tanden en kiezen goed op elkaar te laten passen. In de retentiefase wordt getracht het gebit in haar nieuwe staat te houden. Vaak wordt dan een retentiebeugel toegepast. De duur van de beugelbehandeling is zo’n twee tot drie jaar. De tarieven zijn vastgelegd in F-codes. Controleer uw polis. Vergoed de verzekeraar alle F-codes wel?

Bij het zoeken naar de beste zorgverzekering 2024 met orthodontie let u niet alleen op de prijs maar ook op de vergoeding. Zijn er behandelingen uitgesloten? En welke consequenties heeft dat voor de prijs van de totale behandeling? Doe ook navraag bij uw zorgverzekeraar!

Losse orthodontie verzekering 2024 afsluiten?

Een losse orthodontie verzekering afsluiten is meestal niet aan te raden. Ondanks dat een aanvullende verzekering voor orthodontie elders goedkoper lijkt of hogere vergoeding biedt. U zult merken dat er maar enkele verzekeraars zijn die dit doen. Meestal tegen minder gunstige voorwaarden en een hogere premie. Neem altijd eerst contact op met die zorgverzekeraar.

Zorgverzekering 2024 met orthodontie vergelijken

Via onze zorgvergelijker komt u eenvoudig te weten wat de beste zorgverzekering 2024 met orthodontie is. Vergelijk eenvoudig de basisverzekering met aanvullende verzekering orthodontie.  Geef aan wat uw dekkingswensen zijn. Onze zorgvergelijker neemt dan uw dekkingswensen mee in de vergelijking. De goedkoopste en beste zorgverzekering 2024 met orthodontie kan dan bovenaan te staan! Tevens ziet u of u direct wordt geaccepteerd en of u aan een wachttijd vast zit.

Laatste update: 1-12-2023

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]