Gespreid betalen

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin het betalen van uw zorgpremie even niet goed uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer u een rekening ontvangt met kosten voor uw eigen risico of een andere onverwachte uitgave heeft. Het kan dan lastig zijn om uw zorgpremie in één keer te betalen.

Mogelijkheden voor gespreid betalen
Veel zorgverzekeraars bieden u in dergelijke gevallen de mogelijkheid om gespreid te betalen. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de zorgpremie, het eigen risico en de eigen bijdrage. De ene zorgverzekeraar biedt de mogelijkheid om het totale openstaande bedrag gespreid te betalen, bij de andere zorgverzekeraar is dit alleen mogelijk voor bijvoorbeeld het eigen risico. Soms komt u ook een betalingsregeling aanvragen voor de zorgpremie en daarnaast een extra betaalregeling aanvragen voor het eigen risico. De mogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar.

Voorwaarden
Zorgverzekeraar stellen wel vaak verschillende voorwaarden voor gespreide betaling. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een gespreide betaling alleen per automatische incasso mogelijk is, of dat er een minimaal bedrag geldt waarvoor u in aanmerking komt voor gespreid betalen. Soms wordt het bedrag eerst automatisch van uw rekening afgeschreven, waarna u het zelf moet laten terugstorten (storneren) via uw bank. Daarna kunt u dan een gespreide betaling aanvragen. Houd er wel rekening mee dat aan dergelijke procedures extra verbonden kunnen zijn.

Vooraf afspraken maken

Naast het gespreid betalen van bijvoorbeeld een onverwachte rekening, is het bij sommige verzekeraars ook mogelijk om vooraf af te spreken dat het eigen risico met de zorgpremie in gedeelten afgeschreven wordt. Als aan het einde van het jaar blijkt dat het eigen risico niet is opgemaakt, krijgt u het bedrag dat overblijft teruggestort.
Elke zorgverzekeraar biedt weer andere service en mogelijkheden. U kunt daarom het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden voor gespreid betalen. Vaak is het mogelijk om afspraken te maken over de hoogte van het bedrag en het aantal termijnen waarin u de factuur afbetaalt.

Op de website van de Consumentenbond staat meer informatie over de mogelijkheden voor het gespreid betalen van het eigen risico.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]