Keuzehulp

Keuzehulp

Welke zorgverzekering bij u past, hangt volledig af van uw situatie, uw wensen en uw behoeften. U kunt natuurlijk uw keuze baseren op de prijs, maar er zijn nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen in uw beslissing. Daarom is het verstandig om alle aanbieders goed te vergelijken. Informeer uzelf goed. U kunt bijvoorbeeld de voorwaarden van een zorgverzekering nauwkeurig doornemen en u daarbij de volgende vragen stellen:

-Welke zorg wilt u vergoed krijgen? Wordt deze zorg gedekt door de verzekering?

-Welke zaken worden er niet vergood door deze verzekering? Is dat een bezwaar?

-Heeft u keuzevrijheid in het kiezen van uw zorgverlener? Of zijn er bepaalde zorgverleners bij wie de kosten niet gedekt worden door deze verzekering?

-Moet u gemaakte kosten eerst voorschieten of worden deze direct betaald door de verzekeraar? Zie ook de pagina Polissoorten (natura of restitutie).

-Hanteert de verzekeraar een preferentiebeleid? En zijn voorkeursmedicijnen vrijgesteld van het eigen risico?

-Wat voor service levert de zorgverzekeraar? Is er altijd snelle communicatie mogelijk? Hoe verloopt de communicatie?

-Zijn er mogelijkheden voor een collectieve verzekering met gunstige voorwaarden?

-Ook belangrijk is natuurlijk de prijs. Niet alleen de prijs voor de basisverzekering maar ook de mogelijkheid om het vrijwillig eigen risico te verhogen (dit verschilt per zorgverzekering) en de prijs van aanvullende pakketten (zoals tandarts, fysiotherapie, etc.).

Houdt niet alleen uw huidige situatie in uw achterhoofd maar denk ook na over eventuele toekomstige kosten. Welke (vaak onverwachte) kosten wilt u vergoed hebben mocht dit aan de orde zijn?

Wist u dat het in sommige gevallen mogelijk is om uw basisverzekering en aanvullende zorgverzekering(en) bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten? Het hoeft dus niet automatisch zo te zijn dat u uw aanvullende pakketten ook bij dezelfde verzekeraar als die van uw basisverzekering moet afsluiten. Ook wanneer u overstapt en uw basisverzekering onderbrengt bij een andere zorgverzekeraar, kunt u er voor kiezen om uw aanvullende verzekeringen door te laten lopen bij de huidige verzekeraar. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn. Of dit echter slim is, is de vraag. Het kan mogelijk problemen opleveren met declareren. Sommige zorgkosten worden namelijk deels vergoed vanuit de basisverzekering en deels vanuit de aanvullende verzekering. Ook ontmoedigen zorgverzekeraars het los van elkaar afsluiten van basisverzekering en aanvullende verzekering door in dat geval vaak een flinke toeslag te berekenen. Op de website van Independer.nl kunt u een overzicht (2014) vinden van zorgverzekeraars waarbij het mogelijk is om los een aanvullende verzekering af te sluiten.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]