Oververzekeren

Veel mensen in Nederland zijn oververzekerd. We sluiten dan ook veel verzekeringen af om zo het risico op onverwachte kosten te mijden. Logischerwijs wil niemand voor onverwachte kosten komen te staan. Toch is het niet nodig om je overal voor in te dekken. Het is vaak verstandig om uw situatie goed onder de loep te nemen en te kijken welke verzekeringen noodzakelijk zijn. Zo kunt u oververzekeren verkomen. Er valt veel geld te besparen door niet overal voor verzekerd te zijn.

Wanneer is er sprake van oververzekering?
We spreken van oververzekering wanneer de dekking van de verzekering hoger is dan het financiële risico dat men loopt. Dit kan gelden voor allerlei soorten verzekeringen, maar een goed voorbeeld is de inboedelverzekering. Stel, u heeft een inboedelverzekering afgesloten met een dekking van 80.000 euro terwijl de inboedel maar een waarde heeft van 60.000 euro. In dit geval zult u nooit meer dan 60.000 euro vergoed krijgen, terwijl de premie gebaseerd is op een hoger dekkingsbedrag. U betaalt dan dus eigenlijk te veel premie want ontzettend zonde is.

Oververzekering bij aanvullende zorgverzekeringen
Er kan ook sprake zijn van oververzekering bij aanvullende zorgverzekeringen. Stel dat u nooit gaatjes heeft en elk jaar alleen maar twee keer op controle gaat bij de tandarts, dan zijn de kosten hiervoor ongeveer 40 euro per jaar (gebaseerd op de tandartstarieven in 2016). Wanneer u een goedkope aanvullende tandartsverzekering heeft bij uw zorgverzekering, dan betaalt u hier al snel meer dan 10 euro per maand voor. Dit is 120 euro per jaar. Als u van dit bedrag de vergoede tandartskosten aftrekt, dan ziet u dat u goedkoper uit zou zijn geweest wanneer u geen aanvullende tandartsverzekering zou hebben afgesloten. Zelfs met een aantal extra behandelingen zoals vullingen of gebitsreiniging kan het nog steeds voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen in plaats van aanvullend te verzekeren.

Persoonlijke afweging
Sluit dus niet klakkeloos een aanvullende verzekering af maar ga eerst na of het echt noodzakelijk is. Als u er voor kiest het aantal verzekeringen te beperken loopt u natuurlijk wel het risico dat er toch onverwachte (hoge) kosten gemaakt moeten worden. In dat geval zou een aanvullende verzekering wellicht voordeliger zijn geweest. Het is dus een persoonlijke afweging, gebaseerd op uw eigen situatie, gezondheid en inschattingsvermogen.
Het kan in ieder geval nooit kwaad om uw huidige verzekeringen (zoals inboedel, auto en zorg) eens goed onder de loep te nemen. Bepaal in hoeverre u aanvullende verzekeringen denkt nodig te hebben. Kijk ook goed of er overlap tussen dekkingen van verzekeringen zit, plus of u geen zogenaamde ‘onzinverzekering‘ heeft.

Op zorgverzekering vergelijken kunt u met onze zorgvergelijker alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, zowel de basispremies als de aanvullende verzekeringen. Zo kunt u een goede keuze maken tussen de goedkoopste verzekering en de (aanvullende) dekking die bij uw situatie en wensen past.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]