Polissoorten

Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u kiezen uit verschillende soorten polissen. De meest voorkomende polissen zijn een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatie daarvan. Maar er zijn nog meer varianten. Zorgverzekeraars hanteren soms verschillende namen voor deze verzekeringsvormen. Op deze pagina leggen we de meest voorkomende polissoorten uit.

Naturapolis
Met een naturapolis krijgt u zorg vergoed bij alle zorgaanbieders (ziekenhuizen, artsen, etc.) waar uw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. In dit geval hoeft u dus niet zelf de rekening voor te schieten. Uw zorgverzekeraar betaalt deze direct aan de betreffende zorgaanbieder. Wilt u gebruikmaken van zorg bij een zorgaanbieder waar uw verzekeraar geen contract mee heeft, dan kan het voorkomen dat niet alle kosten worden vergoed. U moet dan een deel van de zorgnota zelf betalen. Dit geldt niet bij spoedeisende hulp; hiervan zijn de kosten altijd gedekt, ongeacht welke zorginstelling de zorg geleverd heeft.

Restitutiepolis
Een restitutiepolis is meestal iets duurder dan een naturaverzekering. Het voordeel van een restitutiepolis is echter dat u zelf uw zorgaanbieders kunt kiezen en altijd 100% van de kosten vergoed krijgt. Eventuele kosten moet u wel eerst zelf voorschieten. Vervolgens stuurt u de nota’s naar uw verzekeraar en storten zij het desbetreffende bedrag terug.

Combinatiepolis
Een combinatiepolis is een zorgverzekering waarbij de natura- en de restitutiepolis gecombineerd worden. Bij dit type zorgverzekering kunt zelf uw zorgaanbieders kiezen. Sommige kosten zullen vervolgens direct vergoed worden, terwijl u bij andere kosten de rekening eerst zelf dient voor te schieten.

Pro-Lifepolis
Sommige mensen beschouwen bepaalde (be)handelingen vanuit ethische, religieuze of levensbeschouwelijke gronden als onaanvaardbaar. Denk bijvoorbeeld aan abortus, embryoselectie of euthanasie. Het is bij bepaalde zorgverzekeringen mogelijk om deze (be)handelingen uit te sluiten. Een dergelijke verzekering noemt met een pro-lifepolis.

Collectief contract
Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Hierbij zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt tussen bedrijven en organisaties met de zorgverzekeraar, waardoor een grote groep mensen korting krijgt op hun verzekering. Een collectieve zorgverzekering levert dus vaak een lagere zorgpremie op. Het is echter niet per definitie zo dat een collectieve zorgverzekering altijd de beste of goedkoopste optie is.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]