Zorgverzekering vanaf 18 jaar? Lees dit!

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je kiezen voor een aanvullende verzekering voor tandartskosten of fysiotherapie. Voordat je een zorgverzekering gaat afsluiten willen we meegeven dat vergelijken loont. Vooral nu jij je eerste zorgverzekering moet kiezen.

Kies een zorgverzekering waar je voor lange tijd gaat blijven. Ik heb de ervaring dat aanvullende verzekeringen worden uitgekleed. Door elk jaar over te stappen kun je nadelig uitkomen voor wat betreft aanvullende voorwaarden van verzekeringen en wat je daarmee vergoed krijgt.

18 jaar geworden? Besparen op je zorgverzekering? 

Het verschil tussen meeverzekerd blijven via je ouders en zelf een zorgverzekering afsluiten kan oplopen tot wel €300 in jouw voordeel…

Nu Zorgverzekeringen vergelijken >>

18 jaar geworden? Check je zorgverzekering!

Als je 18 jaar wordt verandert er veel. Veel zaken moet je plotseling zelf gaan regelen, waaronder je zorgverzekering. Al voordat je 18 jaar wordt kun je een zorgverzekering aanvragen. Maar uiterlijk de 1e van de volgende maand vanaf je verjaardag moet je verzekerd zijn. De zorgverzekering die via je ouders loopt moet dan wel opgezegd worden. Anders loopt deze gewoon door. Waarop moet je letten als je 18 jaar wordt?

Zorgpremie betalen

Ten eerste ga je hierdoor maandelijks zorgpremie betalen. Reken maar op zo’n 100,- per maand. Ja dat is een flinke hap in je inkomen. Daarom is het zo belangrijk om hier zorgvuldig op in te springen en dus te gaan vergelijken. Want vergelijken loont nu eenmaal dus stel het niet uit!

Eigen risico

Als je jong bent kun je gemakkelijk kiezen voor een eigen risico. Maar houdt er ook rekening mee dat je altijd te maken hebt met een verplicht eigen risico. Als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering dan kunnen bepaalde zorgkosten onder het eigen risico vallen. Dit kun je vooraf ook vragen aan je zorgverzekeraar of arts.

De overheid bepaalt wat onder het eigen risico valt. Dit zijn onder andere medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, ziekenhuisopnames, – behandeling en operaties, fysiotherapie bij chronische aandoeningen vanaf de 21ste behandeling. Er gelden een aantal uitzonderingen op het verlichte eigen risico zoals kosten huisarts en hulp bij stoppen met roken.

Je kunt altijd zelf het verplicht eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Daarmee kun je het totaal eigen risico verhogen naar €885. Hiertegenover staat een lagere maandelijkse premie. Dit kan tot wel €20,- per maand oplopen.

Als je ouders een verhoogd eigen risico hebben en je blijft onder hen verzekerd na je 18e dan wordt voor jouw het standaard eigen risico automatisch op €385 gezet.

Tandartsverzekering vanaf 18 jaar

En ja,dan die vervelende tandarts(kosten). In de beginjaren heb ik mijzelf nooit aanvullend verzekerd maar vanaf mijn 25e ben ik mij aanvullend gaan verzekeren. Daar heb ik geen spijt van. Als je een sterk gebit hebt kun je hetzelfde doen als ik. Maar vanaf mijn 25e vond ik het risico te groot worden en ook de kans op gaatjes e.d.

Tandartskosten krijg je niet meer vergoed vanuit het basispakket als je 18 jaar of ouder bent. Of je aanvullend wilt verzekeren hangt af van hoe vaak je bij de tandarts komt. Als je alleen gaat voor controle is zelf betalen voordeliger dan een aanvullende verzekering.

Omdat je vanaf je 18e zelf premie zorgverzekering moet betalen heb je tot een bepaald inkomen ook recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage die je krijgt voor de kosten van je zorgverzekering. Via de website van de belastingdienst kunt je uitzoeken op hoeveel je recht hebt.

Hoe werkt het overstappen?

Overstappen is niet moeilijk meer. Meestal regelt de nieuwe zorgverzekeraar dat je oude zorgverzekering wrodt opgezegd. Nu je 18 jaar bent geworden moet je eerst controleren of de verzekering via je ouders is beëindigd, als je besluit over te stappen.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Zodra je 18 jaar bent ga je via onze vergelijker bekijken wat voor jou de beste zorgverzekering is. Je kunt gemakkelijk een goedkopere vinden of één met een betere dekking. Heb je een zorgverzekering gevonden die beter op jouw situatie is afgestemd? Laat je ouders dan jouw zorgverzekering opzeggen. Als je verzekerd wilt blijven via je ouders doe je niets.

2. Opzeggen huidige zorgverzekering

Als je een nieuwe zorgverzekering hebt gevonden dan zeg jij je huidige verzekering op. Daarmee is wachten tot 1 januari niet nodig omdat je 18 jaar bent geworden. Dan geldt de uitzondering dat de hoofdverzekerde (je ouders of voogd) de huidige zorgverzekering kan opzeggen.

3. Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Sluit een nieuwe zorgverzekering af: Als je ouders de zorgverzekering van jouw niet hebben beëindigd dan kun je zelf de hoofdverzekeraar bellen en je laten uitschrijven. Vervolgens sluit je een nieuwe zorgverzekering af die de maand na je 18e verjaardag ingaat. Dat kan bij dezelfde zorgverzekeraar maar is niet verplicht. Je hoeft niet bang te zijn dat je een periode onverzekerd bent. Als je wilt overstappen op je 18e dan kun je al een nieuwe zorgverzekering aanvragen voor je 18 wordt, tot uiterlijk 1 maand na je verjaardag. De ingangsdatum is altijd de eerste van de maand na je verjaardag.

Vergoeding zorgverzekering 18 jaar

Als je een zorgverzekering afsluit let dan goed op de vergoedingen waar jij mogelijk mee te maken gaat krijgen. Denk aan vergoeding voor anticonceptie, zorgkosten buitenland en fysiotherapie.

Anticonceptie

De vergoeding van anticonceptie hangt af van je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan worden de kosten voor anticonceptie vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.

Tussen 18 en 21 jaar worden de kosten voor anticonceptie ook nog vergoed door de basisverzekering maar betaal je wel een eigen risico.

Vanaf 21 jaar worden de kosten voor anticonceptie niet vergoed door de basisverzekering. Voor anticonceptie kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten.

Vergoeding fysiotherapie

Als jonge dame of heer zal je waarschijnlijk regelmatig sporten. En terecht, want sporten is goed voor je! Helaas komt het dan wel eens voor dat je geblesseerd raakt en naar de fysio moet.

Bezoek jij regelmatig een fysiotherapeut? Dan is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest met een een goede dekking voor fysiotherapie. Let wel op dat een aanvullende verzekering alleen voordelig is als je regelmatig naar de fysio gaat.

Zorgverzekering dekking buitenland

Als je in Nederland blijft tijdens je studie is dit niet zo belangrijk. Maar als je voor stage of studie naar het buitenland gaat dan raden wij aan om de dekking van je zorgverzekering te controleren.

De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke hulp in het buitenland maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief. Als je naar een duurder land gaat dan kan het zijn dat je moet bijbetalen. Dit kun je voorkomen door voor buitenland dekking te kiezen.

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Met onze vergelijker bespaar je veel geld en tijd! Geef je voorkeuren aan en je ziet direct de best passende zorgverzekering voor jouw situatie.

Nu Zorgverzekeringen vergelijken >>

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]