Zorgverzekering vergoedingen 2024

Vergoeding voor zorgkosten kan vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Vergoedingen vanuit de basisverzekering worden vastgesteld door de overheid. Via de basisverzekering ben je verzekerd voor alle medisch noodzakelijke zorg. Voornamelijk van de huisarts en het ziekenhuis. De inhoud en vergoeding vanuit de aanvullende verzekering worden vastgesteld door de verzekeraar zelf. Door de aanvullende verzekeringen te vergelijken kun je daarom veel geld besparen. Hieronder meer over de zorgverzekering vergoedingen 2024.

Vergoedingen uit de basisverzekering 2024

Het pakket aan vergoedingen uit de basisverzekering is samengesteld door de overheid. Ieder jaar zal de overheid rond Prinsjesdag opnieuw bepalen wat de vergoeding vanuit het basispakket zal zijn. De zorgverzekeraars bepalen zelf de maandelijkse premie.

De vergoedingen vanuit het basispakket hebben altijd betrekking op de meest noodzakelijke zorg zoals die van de huisarts en het ziekenhuis. Voor de veranderingen in het basispakket 2023 verwijzen wij graag naar deze blog over de veranderingen in de basisverzekering 2024.

Vergoedingen uit aanvullende verzekering

Bij alle zorgverzekeraars kan jij je aanvullend verzekeren. Door een aanvullende verzekering af te sluiten krijg je een extra vergoeding wanneer je specifieke zorgkosten maakt. Veel van die voorkomende extra zorgkosten zijn bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie, alternatieve behandelingen, kraamzorg en kosten voor een bril of lenzen. Meest gekozen zijn fysiotherapie, anticonceptie vanaf 21 jaar en alternatieve zorg.

Voor veel meer andere zorgverzekering vergoedingen kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Je moet je echter goed afvragen of de kosten hiervan opwegen tegen de eventuele vergoeding die je krijgt vanuit de aanvullende verzekering.

Ga goed na welke zorgkosten je maakte in het afgelopen jaar. En welke kosten je denkt te gaan maken in het aankomende jaar. Tevens is het verstandig rekening te houden met de polisvoorwaarden voor die aanvullende verzekering. Meestal krijg je niet alles vergoed maar een deel.

Vergoeding zorgverzekering 18 jaar

Als je 18 jaar ben geworden, dan is het verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. In de maand dat je jarig bent heb je nog de tijd om een goede zorgverzekering te kiezen. Vanaf de 1e van de maand na je verjaardag ga je zorgpremie betalen voor je zorgverzekering.

Voor het afsluiten van een zorgverzekering maakt het niet uit of je op kamers woont of nog bij je ouders woont.

Vanaf 18 jaar verdwijnen tandartskosten, fysio en gedeeltelijk anticonceptie uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor anticonceptie tot 21 jaar betaal je namelijk een eigen risico. Vergoedingen voor tandarts, fysio en anticonceptie zijn alleen nog mogelijk via een aanvullende zorgverzekering.

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen! Dit compenseert de maandelijkse premie voor de basisverzekering.

 

Vergoedingenlijst 2024

Hieronder vind je een lijst met de meest belangrijke vergoedingen. We beschrijven wat deze vergoeding inhoudt en wat dit betekent voor het aankomende zorgjaar 2024. Maak hieronder een keuze uit de vergoeding waarover jij meer informatie wilt hebben.

A

Anticonceptie

 

B

 

C

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]