Anticonceptievergoeding 2024
Er is veel vraag naar onder jongeren en per leeftijdscategorie gelden andere voorwaarden. In deze blogpost leer je meer over de vergoeding uit de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Tevens kom je te weten wanneer de eigen bijdrage geldt en wat je zorgverzekering nu eigenlijk vergoedt.
Anticonceptie vergoeding 2024 uit basisverzekering
In het basispakket is ook een vergoeding opgenomen voor anticonceptiemiddelen. Echter is dit wel leeftijdsgebonden. Want tot 21 jaar gelden de meeste vergoedingen. Daarna zal je voor een vergoeding een aanvullende verzekering moeten afsluiten.
Welke anticonceptiemiddelen worden dan vergoed voor vrouwen vanuit de basisverzekering?
- Anticonceptiepil - Ook wel "de pil" genoemd.
- Hormoonspiraal - Wordt ingebracht in de baarmoeder en geeft daar hormonen af.
- Koperspiraal - Geplaatst in de baarmoeder maar geeft geen hormonen af.
- Implanon - Een anticonceptiestaaf onder de huid aangebracht. Geeft hormonen af.
- Nuvaring - Deze wordt ingebracht in de vagina.
- Prikpil - Een driemaandelijkse injectie met hormonen.
- Pessarium - Een rubbervlies om de baarmoedermond geplaatst.
- Pleister - Pleister om de huid dat hormonen afgeeft.
Een ingreep door een gynaecoloog valt onder de basisverzekering. De kosten vallen dan namelijk onder ziekenhuiszorg waardoor je ook eerst een deel van het verplicht eigen risico moet gebruiken.
Vergoeding anticonceptie 2024 tot 18 jaar
Als je 18 jaar of jonger bent dan valt de vergoeding anticonceptie onder de dekking van de basisverzekering. Jij of je ouders betalen dan geen eigen risico voor anticonceptiemiddelen. Het kan echter wel zo zijn dat je in sommige gevallen een eigen bijdrage betaald.
Vergoeding anticonceptie 2024 van 18 tot 21 jaar
Je kunt een vergoeding krijgen voor anticonceptiemiddelen uit de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar maar ouder dan 18 jaar. Maar tussen de 18 en 21 jaar gaat de vergoeding voor anticonceptie wel ten koste van het eigen risico. Tevens geldt voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.
Vergoeding Anticonceptie 2024 van 21 jaar en ouder
Voor vrouwen boven de 21 jaar geldt geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Daardoor vervalt ook het eigen risico voor anticonceptiemiddelen. Wil je toch een vergoeding dan moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Let wel, voor sommige anticonceptiemiddelen geldt een eigen risico.
Wat je aan vergoeding krijgt via de aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar. Zij mogen zelf de inhoud en bijbehorende vergoeding bepalen van de aanvullende zorgverzekering. Daarnaast is de vergoeding soms afhankelijk van afspraken die zijn gemaakt tussen leverancier en zorgverzekeraar.
Indien het gaat om een gecontracteerde leverancier geldt meestal een 100% vergoeding. In andere gevallen zal je een deel zelf moeten betalen.
Bepaal dus voor jezelf eerst hoeveel je verwacht dat anticonceptiva jouw gaat kosten in 2024. Mogelijk is de aanvullende verzekering duurder dan de kosten die je verwacht te maken.
Eigen bijdrage en eigen risico anticonceptie
Soms geldt een wettelijke eigen bijdrage voor anticonceptiemiddelen. Die wettelijke eigen bijdrage voor anticonceptie is vastgesteld volgens het geneesmiddelenvergoedingssysteem van de overheid. Meestal geldt de eigen bijdrage als je jonger bent dan 21 jaar.
Met een aanvullende zorgverzekering kun je misschien een vergoeding krijgen voor de verplichte eigen bijdrage.
Het eigen risico voor anticonceptiemiddelen geldt in de leeftijdscategorie van 18 tot 21 jaar. Dat wil zeggen dat kosten voor anticonceptie eert ten laste komen van het verplicht eigen risico en daarna eventueel van het vrijwillig eigen risico.
Sommige behandelingen vallen onder ziekhuiszorg. Zoals het laten plaatsen van een spiraaltje. Dan geldt altijd eerst het eigen risico.
Anticonceptiemiddelen in aanvullende zorgverzekering 2024
Ben je ouder dan 21 jaar en wil je anticonceptiemiddelen vergoed krijgen? Dan sluit je een aanvullende verzekering af. Echter is belangrijk om te weten dat de kosten voor anticonceptie vaak lager liggen dan de aanvullende verzekering voor speciaal anticonceptiemiddelen. Daarom is een aanvullende verzekering voor alleen een anticonceptievergoeding in 2024 niet slim. Kijk daarom eerst naar andere zorgkosten waarvoor je mogelijk een aanvullende verzekering wilt afsluiten.
Als je ook andere vergoedingen nodig hebt in 2023 dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Zorgverzekering Vergelijken 2024
Je zorgverzekering 2023 vergelijk je via zorgverzekering-vergelijken.com! Ga eenvoudig naar onze vergelijker en kom er binnen 2 minuten achter welke zorgverzekering goed bij jou past. Of kies direct een zorgverzekering uit onze TOP 5 beste zorgverzekeringen!