Orthodontievergoeding 2024

Voor elke ouder is dit een flinke kostenpost: een beugelbehandeling van hun kind. U kunt daarvoor maar beter goed verzekerd zijn. Want het plaatsen van een beugel en benodigde materialen kost tussen de 2.500 en 3.000 euro. Meestal kunt u zich daarvoor alleen aanvullend verzekeren tenzij er in uitzonderlijke gevallen vergoed kan worden uit de basisverzekering.

Orthodontie vergoeding 2024 in de basisverzekering?

Is er een beugelvergoeding vanuit de basisverzekering? Nee, orthodontie behandelingen vallen niet onder de basisverzekering tenzij er sprake is van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak.

Orthodontie tot 18 jaar

Voor kinderen jonger dan 18 jaar is een aanvullende zorgverzekering nodig indien u een vergoeding wilt voor de kosten van bijvoorbeeld een beugel. Dus als ouder dien je hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let er daarbij wel op dat u de aanvullende zorgverzekering afsluit op naam van de ouder met de aanvullende verzekering voor orthodontie.

orthodontie vanaf 18 jaar

Ook als u 18 jaar of ouder bent valt orthodontie niet onder de basisverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen en medische indicaties kunt u mogelijk een vergoeding krijgen. Echter, zorgverzekeraars hanteren hiervoor zeer strenge voorwaarden!

Wilt u toch een vergoeding voor de kosten van orthodontie? Dan sluit u een aanvullende zorgverzekering (tand) af bij uw zorgverzekeraar. Let op dat er meestal een wachttijd geldt van 1 jaar of zelfs een medische acceptatie.

Aanvullende zorgverzekering voor een beugel

Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan met dekking voor orthodontie. Ook hierbij moet u letten op de vergoedingen die gelden tot 18 jaar en vanaf 18 jaar (soms geldt 22 jaar). Er is namelijk een groot verschil tussen vergoedingen voor kinderen en volwassenen.

De vergoeding orthodontie vanuit de aanvullende zorgverzekering kan zijn op basis van de verzekeringsduur of een maximum vergoeding per jaar.

Waarop moet u letten bij een aanvullende verzekering voor orthodontie?
-maximale vergoeding en vergoedingspercentage
-welke kosten vergoed worden
-hoogte van de premie
-eventueel aanvullende (acceptatie) voorwaarden

Wanneer er eenmalige vergoeding is dan geldt de vergoeding voor de gehele verzekeringsduur. Dus niet dat elk jaar de volledige vergoeding opnieuw geldt. Tevens geldt bij veel verzekeraars een medische selectie. Tot slot kan er bij overstappen naar een andere zorgverzekeraar opnieuw vergoeding plaatsvinden. We leggen dit hieronder verder uit.

Stel, u heeft een vergoeding orthodontie ontvangen het afgelopen jaar - met als polisvoorwaarde een vergoeding voor de gehele levensduur - dan kunt u opnieuw een vergoeding krijgen als u het volgende jaar bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit is alleen interessant als u nog €500 kosten verwacht. Want de vergoeding is meestal €500 voor de gehele levensduur van de verzekering (dus totdat u overstapt). En als er geen wachttijd geldt natuurlijk.

Vergoeding orthodontie tot max. bedrag verzekeringsduur

Hierbij geldt de vergoeding zoals u verzekerd bent. Hierbij kunt u gebruik maken van de vergoeding op elk willekeurig moment zolang u verzekerd blijft en aanvullend verzekerd blijft. Als u meer kosten maakt dan draait u zelf voor deze kosten op.

Vergoeding orthodontie tot max. bedrag per jaar

Met een maximale vergoeding per jaar kunt u niet meer declareren dan de maximaal gestelde vergoeding uit de betreffende aanvullende zorgverzekering. U kunt die vergoeding daarentegen ook niet meenemen naar het volgende jaar.

Declareren

Houdt er rekening mee dat u niet alle kosten kunt declareren. Ten eerste is het zo dat een verzekeraar meestal maar 75% van de kosten vergoedt. U betaalt dan alsnog een kwart zelf.

Daarnaast zijn niet nagekomen afspraken en een stuk danwel zoekgeraakte beugel niet verzekerd. Die kosten betaalt u zelf.

Wachttijd orthodontie

Tegenwoordig hebben bijna alle zorgverzekeraars een wachttijd ingesteld. Dit houdt in dat u eerst 1 jaar verzekerd moet zijn voordat u een vergoeding krijgt vanuit de aanvullende verzekering. Meestal dient u eerst 12 maanden verzekerd te zijn voordat u recht heeft op een vergoeding voor orthodontie.

Orthodontieverzekering zonder wachttijd

Ieder jaar zien wij weer dat veel mensen zoeken op aanvullende zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd. En dat begrijpen wij. Een zorgverzekering voor orthodontie is duur zeker als er daarbovenop ook nog eens eerst een jaar lang premie betaalt moet worden. En u pas na het eerste jaar recht heeft op een orthodontievergoeding.

Een beugelbehandeling is duur. En het probleem is dat er meestal een wachttijd geldt van 1 jaar. Daarom hebben wij voor u gezocht naar zorgverzekeringen die geen wachttijd hanteren voor orthodontie onder de 18 jaar.

VerzekeraarVergoeding Premie p/mMeer Info
a.s.r. Aanvulling Extra80% tot €1.000€22,50Bekijken
a.s.r. Aanvulling Uitgebreid80% tot €2.000€36,50Bekijken
Aevitae Populair100% tot €1.000€24,03
FBTO Gezichtszorg & Ortho100% tot 500 p/j€15,25Bekijken
NN Extra80% tot €1.000€25,25Bekijken
NN Compleet80% tot €1.750€44,66Bekijken
Ohra Extra Aanvullend75% tot €1.000€23,99Bekijken
Ohra Uitgebreid75% tot €2.000€47,02Bekijken
Salland TandTop75% tot €1.000 p/j€43,50Bekijken
Extra ZEKUR75% tot €1.000€36,95Bekijken

Hoogste vergoeding orthodontie 2024

Wilt u gewoon de hoogste dekking voor orthodontie? Dat kan. Maar dan betaalt u een hogere premie. Tevens zal in alle gevallen gelden dat u met een wachttijd of medische selectie te maken krijgen; de zogenaamde acceptatieprocedure voor een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie.

De zorgverzekeraar zal vragen of u al een beugel heeft en welke beugelbehandelingen u nog verwacht voor uw kind. U kunt vervolgens geweigerd worden door uw zorgverzekering. Want zij mogen u weigeren voor de aanvullende verzekering. Niet voor de basisverzekering.

VerzekeraarVergoeding Premie p/mMeer info
IZZ + Extra 380% tot €3.000€84,00Bekijken
ONVZ TopFit100% tot €3.000 (max. €1.000 per jaar)€67,66Bekijken
Pro Life Extra Largepolis100% tot €2.500€74,25Bekijken
Univé Tand Best100% tot €2.500€54,00Bekijken
VGZ Tand Best100% tot €2.500€52,40Bekijken
Zilveren Kruis AV 4 sterren100% tot €2.500€74,25Bekijken

Losse orthodontieverzekering 2024

In 2021 kon u nog terecht bij een aantal zorgverzekeraars voor een losse orthodontieverzekering. Dit kon zonder dat u daar een basisverzekering voor had afgesloten. Dit waren onder andere Aevitae, De Friesland, Interpolis, Menzis, Pro Life, Univé en Zilveren Kruis. In 2024 zijn dit o.a. De Friesland, Menzis, ProLife, Univé en Zilveren Kruis. Het is niet mogelijk om een losse aanvullende tandverzekering af te sluiten bij CZ, Ditzo, FBTO, OHRA en Zorg en Zekerheid.

Voor een losse aanvullende zorgverzekering raden wij aan contact op te nemen met de klantenservice van de verzekeraar. U krijgt dan instructies voor de aanvraag van een losse orthodontieverzekering. Meestal moet u dit via een speciaal formulier indienen. De deadline is bij alle verzekeraars 31 december.

De voordelen van een losse orthodontieverzekering is dat u meerdere aanvullende verzekeringen kunt afsluiten, en daarnaast kan kiezen voor een goedkope zorgverzekering bij een verzekeraar die weinig extra's biedt.

Het nadeel van een losse aanvullende orthodontie verzekering is de toeslag bovenop de standaard premie en dat er vaak minder keus is dan wanneer u volledig verzekerd zou zijn. Tot slot gaat de aanvraag meestal niet digitaal.

Orthodontieverzekering 2024 vergelijken

Zoekt u een aanvullende tandverzekering of wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Met onze zorgvergelijker kunt u binnen een paar stappen de zorgverzekering vinden die het beste bij u past. Klik op de blauwe knop om naar de zorgvergelijker te gaan.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]