Sterilisatie vergoeding zorgverzekering 2024

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. De kans op een zwangerschap na sterilisatie is uiterst klein. Een sterilisatie terugdraaien is eigenlijk niet mogelijk en daarom moeten beide partners zeker weten dat er geen kinderwens meer is. Spijt komt achteraf en vaak wanneer één van de partners een nieuwe relatie begint. Ben je zeker van een sterilisatie? Dan is het slim te onderzoeken of je daarvoor een sterilisatie vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering.

Sterilisatie vergoeding basisverzekering

Voor mannen en vrouwen geldt dat er geen sterilisatie vergoeding is vanuit de basisverzekering. Het is wel mogelijk hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Om voor een vergoeding in aanmerking te kunnen komen is wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Sterilisatie vergoeding aanvullende verzekering

Wil jij je verzekeren voor de (hoge) kosten van sterilisatie? Dan sluit je een aanvullende zorgverzekering af. De vergoedingen lopen sterk uiteen dus het advies is om vooral te gaan vergelijken.

Voor vrouwen is de vergoeding meestal hoger dan voor mannen. Dit komt doordat een ingreep bij een man gemiddeld 400 euro kost, terwijl de kosten van sterilisatie bij een vrouw uitkomen op gemiddeld 1500 euro per behandeling.

Als je als vrouw een aanvullende verzekering afsluit om een sterilisatie vergoeding te ontvangen, dan betaal je daarvoor ook meer premie dan man omdat de kosten voor een behandeling hoger zijn.

Om een volledige vergoeding te ontvangen ga je naar een kliniek of ziekenhuis dat afspraken heeft gemaakt met jouw zorgverzekeraar. Wil je toch ergens anders geholpen worden? Dan kun je rekenen op 60% tot 80% vergoeding van de kosten.

Tot slot geldt bij sommige verzekeraars een wachttijd van 1 jaar. Je betaalt dan eerst een jaar premie voordat kosten voor een behandeling worden vergoed.

Indien je een aanvullende verzekering voor sterilisatie hebt dan geldt geen eigen risico

Wat is sterilisatie bij een man?

Sterilisatie bij een man (vasectomie) is een eenvoudige ingreep vergeleken met een sterilisatie bij een vrouw. De man ondergaat een kleine operatie waarbij de arts een stukje zaadleider weghaalt en de zaadleiders dichtmaakt. Vervolgens zal bij het klaarkomen alleen nog vocht uit de penis komen. De ingreep is succesvol als na 3 maanden blijkt dat er geen levende zaadcellen in het zaadvocht aanwezig zijn. Daarom is het noodzakelijk om - totdat dit onderzoek heeft plaatsgevonden - voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken. (bron).

Wat er na de sterilisatie alleen verandert is dat er geen zaadcellen meer meekomen bij de ejaculatie. Verder zal alles hetzelfde blijven op seksueel gebied.

Laat je altijd door je huisarts informeren over risico´s en bijwerkingen.

Wat is sterilisatie bij een vrouw?

Bij een vrouw is sterilisatie veel ingrijpender dan bij een man. Bij de vrouw zal operatief de eileiders dichtgemaakt of verwijderd worden. Daarbij worden de eileiders afgesloten met een ring of klem, elektrisch weggebrand of helemaal verwijderd. De operatie duurt ongeveer een half uur. Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis (bron).

Met één van bovenstaande methode kunnen eicellen niet meer in de baarmoeder terecht komen. De eicellen komen in de buikholte terecht en de zaadcellen kunnen niet meer bij de eicellen komen.

Je kunt beter geen sterilisatie doen als je nog jong bent en je situatie over een aantal jaar volledig anders kan zijn. Op een later moment wil je misschien toch kinderen. Ook is een sterilisatie minder geschikt als je veel last hebt van ongesteldheid en daarom hormonen wilt blijven gebruiken.

Laat je altijd door je huisarts informeren over risico´s en bijwerkingen.

Aanvullende zorgverzekering met sterilisatie vergelijken

Via onze vergelijkingsmodule geef je heel gemakkelijk aan of je een sterilisatie vergoeding wenst. Een aantal verzekeraars bieden geen sterilisatie vergoeding aan. maar de meeste verzekeraar bieden wel een vergoeding via een aanvullende verzekering. Kies je voor een vergoeding van 1000 euro dan biedt Univé (basis polis + aanvullend beter) of Menzis (Basis + extra verzorgd 2) een goede zorgverzekering zonder wachttijd en directe acceptatie. Of klik bovenaan op de blauwe button om naar onze vergelijkingsmodule te gaan.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]