Stottertherapie vergoeding 2024

Heeft jouw kind of jijzelf spraakproblemen of angst bij spreken? Dan kan stottertherapie uitkomst bieden. Daarvoor kun je dan terecht bij een logopedist of stottertherapeut. Een logopedist kan algemene vraagstukken behandelen. Voor meer complexe situaties kun je beter terecht bij een stottertherapeut; een logopedist met een specialisatie in stottertherapie. Deze opleiding duurt meerdere jaren waardoor sprake een specialist in staat is om kwalitatief goede behandelingen aan te bieden. Heb je een specialist gevonden? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar een stottertherapie vergoeding vanuit de basisverzekering. Wij informeren je.

Wordt stottertherapie vergoed vanuit de basisverzekering? Stottertherapie door een logopedist wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Er is wel een verwijsbrief nodig van de huisarts of ander specialist. Wil je het stotteren met een alternatieve methode aanpakken (zoals Del Ferro, Boma, McGuire of Hausdörfer) dan krijg je geen vergoeding uit de basisverzekering. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren zodat je een deel van de kosten vergoed krijgt.

Stottertherapie vergoeding basisverzekering

De basisverzekering vergoed reguliere logopedie en stottertherapie door een gespecialiseerde logopedist-stottertherapeut. Om kosten voor stottertherapie vergoed te krijgen is een verwijsbrief nodig van de huisarts of medisch specialist.

Verder geldt wel dat voor volwassenen eerst het verplicht eigen risico wordt aangesproken voordat via de basisverzekering recht is op vergoeding. Let tot slot op gecontracteerde aanbieders in relatie tot het soort polis dat je hebt. Het is mogelijk dat je bij niet-gecontracteerde aanbieders een lagere vergoeding krijgt.

Eigen risico

De kosten voor een logopedist/stottertherapeut komen ten laste van de basisverzekering. Echter geldt voor zorgkosten die vallen binnen het basispakket een eigen risico. Afhankelijk van hoeveel er is opgebruikt betaal je tot maximaal 385 euro zelf. Heb je daarnaast het eigen risico verhoogd met een vrijwillig eigen risico? Dan kunnen meer kosten voor jouw rekening komen.

Stottertherapie vergoeding aanvullende verzekering

Voor bepaalde typen stottertherapieën zal je geen vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. De stottertherapiemethodes van Del Ferro, Hausdorfer, BOMA en McGuire worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor kan jij je aanvullend verzekeren. Ook nu is een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Via onze vergelijkingsmodule kunt u gemakkelijk zoeken op deze aanvullende dekking en zo direct de goedkoopste zorgverzekering vinden.

Als je een aanvullende verzekering voor stottertherapie wilt afsluiten informeer dan vooraf bij de verzekeraar welke methodes/therapieën de aanvullende verzekering vergoed. Daarnaast is bij sommige verzekeraars vooraf toestemming vereist om voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking te kunnen komen.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]