Verschillen tussen zorgverzekeraars

Verschillen tussen zorgverzekeraars

De basisverzekering is qua inhoud bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De inhoud wordt elk jaar door het Rijk vastgesteld. U bent voor dezelfde dingen verzekerd, ongeacht bij welke zorgverzekeraar u een zorgverzekering afsluit.

Toch is de prijs niet bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De maandpremie die u betaalt kan tussen de zorgverzekeraars nogal verschillen Dit komt doordat het huidige zorgstelsel gebaseerd is op het principe dat zorgverzekeraars met elkaar mogen concurreren. Zorgverzekeraars bepalen dus elk jaar zelf de zorgpremie voor het komende jaar. U kunt dus elk jaar zorgverzekeringen en hun premies vergelijk en, als u dat wilt, overstappen.

De prijs van de zorgpremie komt tot stand door een aantal onderdelen die bij elkaar opgeteld worden, zie voor meer informatie hierover de pagina Opbouw van de zorgpremie.
Naast het verschil in prijs, kunnen er nog andere verschillen zijn tussen de zorgverzekeraars:

Service en kwaliteit

Op het gebied van service en kwaliteit kunnen zorgverzekeraars zich van elkaar onderscheiden. Naast de standaard dekking van de basisverzekering, bieden sommige zorgverzekeraars bepaalde extra service voor hetzelfde geld. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling of begeleiding voor mantelzorgers. Andere zorgverzekeraars hebben een klantenservice die 24 uur per dag bereikbaar is. U kunt dus behalve naast de kosten ook dit soort extra’s in overweging nemen wanneer u uw zorgverzekering kiest.

Keuzevrijheid

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met verschillende zorgverleners. Ze mogen zelf kiezen met welke en met hoeveel zorgverleners ze contracten sluiten. Dit kan leiden tot verschillende prijzen voor de basispremie. Sommige zorgverzekeraars hebben met alle zorgverleners een contract. Dan kunt u dus met uw verzekering overal terecht en krijgt u overal uw behandeling vergoed. Maar lang niet alle zorgverzekeraars hebben met alle zorgverleners een contract. Als u dan naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat moet u vaak een gedeelte van de zorg zelf betalen. Dit kan dus van invloed zijn op de keuze die u heeft voor bijvoorbeeld een ziekenhuis of kliniek. De ene zorgverzekeraar biedt meer keuzevrijheid dan de andere, afhankelijk van de afgesloten contracten.

Soorten polissen

Bij sommige zorgverzekeraars kunt u kiezen tussen bijvoorbeeld een naturaverzekering of een restitutieverzekering. Daarnaast zijn er nog andere varianten, kijk hiervoor op de pagina Polissoorten. Het kiezen van een bepaald soort polis kan zorgen voor een hogere of lagere prijs, zo zal over het algemeen de zorgpremie voor een restitutieverzekering iets hoger zijn dan voor een naturaverzekering. De polissen hebben ook invloed op uw keuzevrijheid en de vergoedingen. Vergelijk de verschillende polissen dus goed.

Vrijwillig eigen risico

Voor elke verzekerde en bij elke verzekeraar geldt een verplicht eigen risico. De hoogte van het verplicht eigen risico wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor 2016 is het eigen risico 385 euro. Daarnaast kunt u er voor kiezen om vrijwillig het bedrag van uw eigen risico te verhogen: het vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. De bedragen en mogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar. Bij de ene verzekering kunt het vrijwillig eigen risico aanpassen in stappen van 100 euro, bij de andere verzekering kunt u alleen kiezen tussen geen vrijwillig eigen risico of het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Vergelijk alle zorgverzekeringen snel en gemakkelijk met onze zorgvergelijker.

Collectieve zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Bij een collectieve zorgverzekering is er sprake van afspraken tussen bedrijven of organisaties en de zorgverzekeraar. Hierdoor kan een grote groep mensen zich collectief kan verzekeren. Een collectieve zorgverzekering levert vaak een lagere zorgpremie op, of gunstige voorwaarden. U kunt bij uw werkgever navragen of er sprake is van collectiviteitskorting.

Gebruik onze zorgvergelijker om snel en gemakkelijk zorgverzekeringen te vergelijken.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]