Sinds de goedkeuring in januari door het CBG komt de coronapil van Pfizer nu eindelijk in het basispakket. Omdat het Zorginstituut hierover al adviseerde zal de minister hierover binnen een paar weken uitsluitsel over geven. Maar wie krijgt de pil eigenlijk vergoed?
Voor wie is Paxlovid bedoeld?
De coronapil Paxlovid is vooral bedoeld voor mensen die een ernstig gezondheidsrisico lopen na besmetting met corona. Dit zijn vooral oudere mensen, maar ook mensen met ernstige hart- of longaandoeningen of een sterk verminderde afweer hebben. Maar ook mensen bij wie het coronavaccin minder goed aanslaat door bijvoorbeeld een onderliggende ziekte.
Coronapil Pfizer
In een persbericht van Pfizer op 5 november 2021 is bekend gemaakt dat Pfizer met een virusremmer op de markt komt dat de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89% verkleint. Het gaat om de corona pil met de naam Paxlovid, dat gedurende 5 dagen tweemaal daags ingenomen moet worden.
De bedoeling van deze pil is om ernstige infecties te voorkomen. Helaas zijn er nog geen data van hun klinische onderzoek naar buiten gekomen. Wel weten we dat het zeer belangrijk is om dit middel binnen 3 tot 5 dagen na het ontstaan van de symptomen te starten met de behandeling.
Zowel dit middel als het middel van Merck (molnupiravir) zijn bedoeld om vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan.
Wanneer is coronapil beschikbaar?
Het coronamedicijn Paxlovid moet worden opgenomen in het basispakket volgens het Zorginstituut. Zij adviseerden minister Kuipers hierover.
De coronapil is in januari 2022 al goedgekeurd voor het gebruik door het Europees Medicijnagenschap (EMA). In veel omringende landen is de coronapil allang beschikbaar. Waarom duurt het dan zo lang in Nederland? Dat heeft te maken het het inkoopbeleid.
Nederland sloot zich aan bij een Europese inkoopprocedure terwijl omringende landen zelf direct zijn gaan inkopen bij Pfizer. Nederland is dit later ook gaan doen maar dat bleek vooralsnog een moeizaam traject te zijn.
Wanneer de coronapil van Pfizer nu eindelijk op de markt komt is niet duidelijk. De hoop is dat er in november-22 een besluit genomen kan worden. En dat de coronapil op recept verkrijgbaar zal zijn.
De pil is voornamelijk bedoeld voor volwassenen die meer risico lopen zoals bijvoorbeeld bij diabetes-, hart- en kankerpatiënten.
Bijwerkingen coronapil
De huisarts kan Paxlovid niet zomaar voorschrijven. Er kan namelijk een wisselwerking zijn met andere medicijnen.
Daarnaast is dit medicijn niet zonder gevaar. Er kunnen bijwerkingen voorkomen waar je flink last van kunt krijgen. Denk aan verandering in smaak, hoofdpijn, diarree en overgeven, spierpijn of hoge bloeddruk.
Hoe werkt de pil en wat kost het?
De kuur werkt middels een soort pulse kuur. Je slikt tweemaal daags drie pillen gedurende 5 dagen. De werkzame stoffen verminderen de vermenigvuldiging van het virus waardoor je minder klachten ervaart. Er is wel een belangrijke voorwaarde: coronabesmetting moet op tijd vastgesteld zijn.
De kosten van dit medicijn zijn niet mis. Voor één kuur zijn de kosten 1242 euro. Dit terwijl de Amerikaanse overheid slechts 535 per kuur betaalt. Het opnemen van dit medicijn in het basispakket kost de Nederlandse samenleving tussen 33 en 74 miljoen euro….
Coronapil in basispakket
De verwachting is nu dus dat de coronapil binnen enkele weken vanuit het basispakket vergoed gaat worden. Het Zorginstituut heeft de minister hierover geadviseerd en meestal duur het dan niet lang meer voordat de minister dat advies overneemt.
Eenmaal opgenomen in het basispakket wordt de pil volledig vergoed. Dan is alleen het eigen risico nog van toepassing.
Alle zorgverzekeringen vergelijken? Ga direct naar onze vergelijker en pas je voorkeuren en wensen aan.