Het eigen risico in 2017: Wat is het en hoe werkt het?

Het eigen risico met betrekking tot de zorgverzekering: het is een begrip dat voor iedereen van belang is. Want vóór 31 december moet u bepalen waar u welke zorgverzekering afsluit voor het nieuwe jaar 2017, en de hoogte van het eigen risico is een belangrijk onderdeel van die keuze. Daarom leggen we op deze plaats nog eens uit wat het eigen risico nou eigenlijk precies is, en waar u op moet letten.

Kort samengevat
Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die gebruikmaakt van zorg uit de verplichte basisverzekering, betaalt eerst een deel van die zorg zelf. Althans, als die zorg onder het eigen risico valt. Hier geven we aan om welke vormen van zorg binnen het basispakket het wel én juist niet gaat.

Minimaal € 385 (verplicht) eigen risico
In 2017 is de hoogte van het verplichte eigen risico hetzelfde gebleven als in 2016: € 385. Maakt u tot aan dit bedrag gebruik van zorg die onder het eigen risico valt, dan moet u de kosten zelf betalen. De kosten die u eventueel maakt boven deze € 385, krijgt u echter wel vergoed uit uw basisverzekering.

Hoger eigen risico, lagere premie
Het eigen risico kunt u ook vrijwillig verhogen. Met € 100, met € 200, met € 300, met € 400 of met € 500. U heeft hierbij dus vijf ‘keuzemogelijkheden’. Kiest u voor bijvoorbeeld een vrijwillige verhoging met € 500? Dan maakt dit een totaal aan eigen risico van € 885. In ruil voor een hoger eigen risico betaalt u vanzelfsprekend minder premie. Hoeveel dit precies scheelt, hangt af van de zorgverzekeraar. U kunt de diverse aanbiedingen eenvoudig op deze site vergelijken.

Uw eigen (financiële) situatie
Een hoger eigen risico kan tot zelfs € 25 aan premie per maand besparen. Maar houdt u er ook rekening mee dat als u onverhoopt iets overkomt, u dan méér voor de zorg zelf moet betalen. Ook de kosten van bijvoorbeeld duurdere medicijnen of behandelingen nemen voor u bij een hoger eigen risico toe. Uw medische situatie, zowel die van nu als straks, speelt dus een essentiële rol bij uw keuze. Naast uw financiële reserves. De vraag is: heeft u voor mogelijk extra gezondheidskosten voldoende achter de hand?

Als vermeld is het hierbij goed te weten welke zorg wél en welke zorg níet onder het eigen risico valt.

Nog een paar andere feiten!
Goed om te weten zijn ook de volgende zaken. Zoals het feit dat u voor uw kind(eren) tot 18 jaar géén eigen risico betaalt. Verder: sluit u een aanvullende verzekering af, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandarts, dan betaalt u voor die betreffende zorg géén eigen risico. Daarnaast is het handig te weten dat het eigen risico per persoon geldt en nog is aan te passen tot de laatste dag van het jaar 2016.

Tot slot: hoort u de term ‘eigen bijdrage’? Verwar deze dan niet met ‘eigen risico’! Het eerste is namelijk het deel van de rekening dat u altijd betaalt als u gebruikmaakt van sommige zorg zoals ziekenvervoer of een hoortoestel. Elders op Zorgverzekering-vergelijken.com leest u een nadere uitleg over wat de eigen bijdrage betekent.

Lees ook onze ‘TIPS zorgverzekering’ die u in 30 seconden verder helpen!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Plaats een reactie