Overstappen zorgverzekering na 1 januari?

Is overstappen na 1 januari nog mogelijk? Wij zien dat veel mensen in de laatste week van december druk zijn met voorbereidingen voor oud&nieuw, waardoor overstappen van zorgverzekering er even tussendoor moet. En voor u het weet is het januari. Wilt u zo weinig mogelijk gedoe? Dan is overstappen vóór 1 januari het beste. Overstappen na 1 januari kan ook. Houdt wel rekening met een aantal voorwaarden om dat goed te doen. Welke dat zijn leest hier.

Kunt u overstappen van zorgverzekering in januari? Ja dat kan, mits u zelf uw oude zorgverzekering vóór 1 januari hebt opgezegd. U kunt dan tot 1 februari in het nieuwe jaar alsnog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Uw zorgverzekering wijzigen bij uw huidige zorgverzekeraar of nog een aanvullende verzekering afsluiten kan bij veel verzekeraars ook nog tot 1 februari.

Overstappen na 1 januari: wanneer wel wanneer niet?

Naast overstappen van zorgverzekering zijn er nog een aantal andere redenen waarom overstappen na 1 januari toch mogelijk is. Die redenen hebben dus niet alleen te maken met het overstappen zelf. Ook in andere denkbare situaties is overstappen van zorgverzekering na 1 januari nog mogelijk:

 • U had nog niet eerder een basisverzekering. In Nederland is een zorgverzekering verplicht vanaf 18 jaar. U dient minimaal een basisverzekering te hebben.
 • Wanneer u veranderd van baan. Heeft u een collectieve verzekering via uw werkgever? Dan wordt die beëdigd als u uit dienst gaat. U kiest zelf een geschikte zorgverzekering (via uw nieuwe werkgever).
 • U gaat scheiden van uw partner. Indien u samen verzekerd bent op één polis dan kunt u de zorgverzekering op de polis van uw ex-partner opzeggen.
 • Als u in militaire dienst gaat of uit militaire dienst komt. Mensen in militaire dienst hebben een zorgverzekering van Defensie. Eenmaal uit militaire dienst moet u zelf een zorgverzekering afsluiten.
 • Verhuizing naar het buitenland. U verzekerd zich in het land waar u naartoe verhuisd.

Bovenstaande situaties behoren toch wel tot de uitzonderingen. Want normaal gesproken kunt u in januari of gedurende het jaar alleen nog overstappen als u uw oude verzekering vóór 1 januari hebt opgezegd. Soms komt het voor dat u uw zorgverzekering na 1 januari wilt wijzigen. Ook dit kan een aantal redenen hebben. U leest ze hieronder.

Zorgverzekering wijzigen na 1 januari

Uw zorgverzekering wijzigen na 1 januari? Het tussentijds wijzigen van uw zorgverzekering is mogelijk in bepaalde gevallen. Dat is als u gedurende het jaar bijvoorbeeld te maken krijgt met de geboorte van een kind. Dit maakt een behoorlijke impact op uw leven en zorgkosten waardoor in dergelijke situaties het wordt toegestaan uw zorgverzekering tussentijds te wijzigen. In deze beperkte situaties kunt u uw zorgverzekering tussentijds wijzigen:

 • U bent zwanger en u krijgt een kindje
 • Adoptie van een kind
 • U gaat samenwonen
 • Bij een verhuizing
 • Bij een scheiding
 • U raakt werkeloos
 • U gaat met pensioen
 • Uw kinderen gaan het huis uit

Sluit u na 1 januari een zorgverzekering af? Dan gaat deze in op de dag dat uw nieuwe zorgverzekeraar de aanvraag heeft ontvangen. Houdt dus altijd nauw contact met u nieuwe zorgverzekeraar en vraag na wat de mogelijkheden zijn om over te stappen. Informeer ook bij uw huidige zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn om uw zorgverzekering na 1 januari op te zeggen.

Wat gebeurt er als u niet verzekerd bent?

Als u voor lange tijd niet verzekerd bent krijgt u bericht van het CAK. U zal te horen krijgen dat u binnen drie maanden een zorgverzekering moet afsluiten. Of u moet kunnen aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren. Bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren. Indien u dit nalaat krijgt u een boete.

Als u de oude zorgverzekering voor 31 december hebt opgezegd en in januari wilt overstappen dan bent u waarschijnlijk een paar dagen niet verzekerd. Dit is de periode waarin u de verzekering hebt opgezegd en de datum waarop de nieuwe zorgverzekeraar uw aanvraag heeft ontvangen. Als u in die periode kosten maakt dan worden deze kosten niet meer gedragen door de opgezegde verzekering. Die kosten vallen onder de zorgverzekering die u nog moet afsluiten.

Overstappen na 1 januari? Gebruik onze zorgvergelijker

Met onze zorgvergelijker weet u binnen een paar minuten welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past. Vul uw gegevens en dekkingswensen in en kies de zorgverzekering die het beste bij uw situatie past. Natuurlijk tegen een scherpe premie. Geef duidelijk uw voorkeuren aan. Hiermee geeft u aan waar de verzekring dekking voor moet bieden. U kunt ook naar specifieke dekkingswensen zoeken. De beste deals vindt u altijd via onze vergelijker. .

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]