PvdA wil meer Skype-artsen en zorgvoorlichting via Youtube

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester kan een consult bij een arts kan prima via Skype en is het geven van voorlichting over aandoeningen soms makkelijker via een Youtube-filmpje dan via folders in de wachtkamer van de huisarts.

Een aantal artsen is hier al mee begonnen en als het aan de PvdA ligt worden dit er nog veel meer. De partij ziet graag dat dit soort zorginnovaties beter ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid.

“De wereld om ons heen verandert door innovatie en techniek, maar het zorgsysteem verandert niet mee”, zegt Bouwmeester. De patiënt die voor alle medische klachten een afspraak bij de dokter moet maken is volgens de PvdA’er niet meer van deze tijd .

“We zien opa’s en oma’s met hun kleinkinderen skypen, maar diezelfde opa’s en oma’s die ’s nachts liever niet naar de huisartsenpost willen kunnen niet via Skype met een huisarts spreken”, aldus het Kamerlid.

Dokter Google

Tegenwoordig typen veel mensen hun klachten in op Google omdat dit de snelste manier is om te ontdekken wat hen mankeert. “Maar, “zegt Bouwmeester, “die informatie is vaak ondeskundig en onbetrouwbaar. Een Skype-afspraak met de arts is net zo snel gemaakt en het consult kan vanuit je huiskamer plaatsvinden.”

Een aantal artsen biedt al videoconsultaties aan. Ook bestaan er al initiatieven waar patiënten op een laagdrempelige manier geïnformeerd worden over een diagnose of een behandeling via Youtube of interactieve websites. Bouwmeester zou graag zien dat het ministerie geld investeert in dergelijke initiatieven.

“Dokters krijgen nu betaald als ze iemand in de spreekkamer krijgen,”aldus het Kamerlid. Met andere woorden, zij worden dus niet geprikkeld om zorg aan te bieden buiten de fysieke spreekkamer. Dokters die wel bezig zijn met het verbeteren van kwaliteit en die verder kijken dan hun spreekkamer moeten daarin financieel worden bijgestaan, aldus Bouwmeester.

Bron: nu.nl

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Plaats een reactie