Neemt u wel of niet een aanvullende verzekering? De vraag is: wegen de extra kosten aan premies op tegen de (mogelijke) baten; geen of lagere kosten bij extra zorg? Er zijn enorm veel aanvullende verzekeringen, die stuk voor stuk verschillen, bij vele zorgaanbieders. En alleen uzelf kunt de juiste keuze maken. Maar wij helpen u er graag bij, via de volgende algemene aandachtspunten.
Niet zomaar aanvullend verzekeren
Ons eerste advies: neem niet zomaar, bijna klakkeloos een aanvullende verzekering. Het leeuwendeel van de Nederlanders is aanvullend verzekerd, maar voor wie gezond is, is dat vaak niet eens echt – of überhaupt – niet nodig. Het belangrijkst is dat u de risico’s afdekt die u zelf niet kunt dragen. Waarbij u zich ook moet afvragen hoe groot en erg die risico’s daadwerkelijk zijn.
Een aanvullende verzekering vergoedt niet altijd alles
Prettig te weten is dat de basisverzekering de grootste risico’s al afdekt. Besef ook dat een aanvullende verzekering niet altijd alles vergoedt en dat er beperkende voorwaarden kunnen zijn. Zoals een maximale vergoeding of een maximum hoeveelheid behandelingen. Of denk bij een tandartsverzekering aan een eventuele uitsluiting zoals van kronen. En soms zit een aanvullende dekking, zoals voor spoedeisende hulp in het buitenland, óók al in een andere (reis)verzekering.
Kijk goed naar uw situatie en omstandigheden
Vanzelfsprekend is het vaak ook wél verstandig om te kiezen voor een aanvullende verzekering. Sport u veel en is het risico op blessures redelijk groot? Dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie wellicht verstandig. Heeft uw kind denkt u extra zorg nodig voor zijn of haar gebit? Overweeg dan een aanvullende verzekering voor tandarts of orthodontie. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale polissen voor senioren. Veel hangt af van onder meer leeftijd, gezondheid en gezinssituatie.
Blik eens terug op voorgaande jaren
Zet eens op een rij: wat hebben u en eventueel uw gezinsleden zéker nodig, en welke risico’s kunt u zelf dragen – met als voordeel een beduidend lagere premie? En welke zorg had u in de afgelopen jaren nodig? Dit garandeert niets, maar kan desondanks iets zeggen over uw ‘kansen’ in de toekomst.
Zet premie af tegen de kosten voor de zorg
Het vermijden van risico is vaak een goed idee, maar niet elk risico tegen elke prijs (premie). Bepaal welke aanvullende verzekering mogelijk van meerwaarde is en maak een rekensommetje. Wat kost de fysiotherapeut en wat kost de extra premie? Wat betaalt u voor een vaak dure tandartsverzekering en heeft u die extra zekerheid met een goed gebit eigenlijk wel nodig? En in welke gevallen is een aanvullende verzekering wel degelijk hoe dan ook een ‘must’?
Tips
Tot slot: lees voordat u een aanvullende polis afsluit altijd zorgvuldig de voorwaarden. En nog een tip: zet het geld ter waarde van de premie van de aanvullende verzekering die u niet kiest, maar waarover u wel heeft getwijfeld, opzij. Dan heeft u, wat er ook gebeurt, altijd nog iets achter de hand.
Zie ook onze blogs:
Het eigen risico in 2017: Wat is het en hoe werkt het?
Het eigen risico in 2017: Welke zorg valt er wel of niet onder?