Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Benieuwd naar de verwachte veranderingen zorgverzekering 2023? Wij hebben alle (verwachte) veranderingen weer voor je op een rijtje gezet! Lees zeker even verder want er gaat wel degelijk weer veel veranderen!
Samenvatting belangrijkste (verwachte) veranderingen zorgverzekering 2023:
- De nominale zorgpremie gaat hard omhoog en zal naar verwachting met 11 euro per maand stijgen
- Korting op de collectieve zorgverzekering vervalt per 1 januari 2023
- Verplicht eigen risico blijft gelijk op 385 euro per jaar
- Zorgtoeslag gaat omhoog met 34 euro per maand om stijgende basispremie te compenseren
- Inkomensafhankelijke bijdrage daalt
- Inperking vrije artsenkeuze; nadelig voor budget- en naturapolis houders
Hieronder geven wij meer toelichting op bovenstaande belangrijke wijzigingen maar ook andere minder belangrijke – maar voor jouw misschien toch belangrijke – wijzigingen.
Zorgpremie stijgt hard. Waarom?
De zorgpremie gaat volgend jaar hard stijgen. Met zo’n 11,25 euro stijgen per maand zal de nieuwe nominale premie uitkomen op €1.649 per jaar. Dit is voor veel mensen een groot bedrag!
De verwachting voor 2023 is dat de basisverzekering zal uitkomen op 137 euro per maand. Maar uiteindelijk zullen zorgverzekeraars zelf hun zorgpremie bepalen. Die is afhankelijk van onder meer de kosten die zij maken en de opgebouwde reserves.
Dat de premie zo hard stijgt is niet verwonderlijk. Een inflatie van bijna 10%, loonstijgingen in de zorg, vergrijzing van de bevolking en corona hebben bijgedragen aan deze stijging.
De nominale premie van 137 euro per maand bestaat uit een rekenpremie en opslagpremie. De rekenpremie geeft zorgverzekeraars een indicatie voor het vaststellen van hun eigen zorgpremie. De rekenpremie stijgt dus volgend jaar naar 1649 euro. De opslagpremie dient ter dekking van de kosten voor zorgverzekeraars. De opslagpremie is nog niet bekend.
De eerste zorgpremie zal traditiegetrouw het eerste door DSW bekend gemaakt worden. Meestal precies een week na Prinsjesdag. Uiterlijk 12 november zijn alle premies bekend.
Zorgtoeslag omhoog ter compensatie
Niet alleen de zorgpremie gaat omhoog. Ook de zorgtoeslag zal volgend jaar naar verwachting stijgen.
De zorgtoeslag is er voor Nederlanders van 18 jaar of ouder met een zorgverzekering die een laag inkomen hebben. Als je inkomen onder een drempelbedrag valt kun je zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst.
Het goede nieuws is dus dat de zorgtoeslag ook stijgt. Dat compenseert de stijging van de zorgpremie. Naar verwachting zal de zorgtoeslag met 514 euro stijgen voor eenpersoonshuishoudens en stijgen met 613 voor meerpersoonshuishoudens in 2023. Daarmee komt de zorgtoeslag voor alleenstaanden gemiddeld uit op 42,83 p/m en voor gezinnen op maximaal 51,10 euro p/m.
Hoeveel zorgtoeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Deze mogen beide niet te hoog zijn. De zorgtoeslag is een bijdrage om de basisverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. De stijging van de zorgtoeslag is meer dan de stijging van de zorgpremie en is eenmalig om de koopkracht te behouden en dus ter compensatie van de hoge inflatie.
Verplicht eigen risico blijft gelijk
Nog steeds zijn er een aantal politieke partijen die het eigen risico omhoog willen doen. Daarom is hier elk jaar veel over te doen. Vorig jaar was de verwachting dat het verplicht eigen risico zou gaan stijgen. Maar de verwachting is nu dat die gelijk blijft op 385 per jaar. Men voelde ook wel aan dat de zorgverzekering voor veel mensen anders echt onbetaalbaar zou worden. Voor de meeste zorg uit het basispakket betaal je de eerste 385 euro zelf.
Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt
Dat de collectieve korting zou verdwijnen wisten we al lang. Nu is het definitief per 1 januari 2023. Daarmee zullen veel Nederlanders 5% korting op de zorgpremie mislopen. Dat betekende toch zo’n 7 euro per maand.
Aangezien tweederde van alle Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft is dit voor veel mensen tegenvallend. Zij zullen op zoek moeten naar een zorgverzekering dat past bij hun wensen en persoonlijke situatie. Meestal ben je dan beter af ten opzichte van een collectieve zorgverzekering.
Heb jij een collectieve polis? Dan is het raadzaam om je huidige polis te vergelijken via onze vergelijker. Het kan lonen om over te stappen naar een individuele polis.
Inperken vrije artsenkeuze
Al in 2014 probeerde minister van Volksgezondheid Edith Schippers het recht op vrije artsenkeuze aan banden te leggen. Nu in 2022 doet het kabinet een nieuwe poging hiertoe.
Mensen met een naturapolis of budgetpolis hebben recht op gecontracteerde hulpverlening. Wil je naar een niet-gecontracteerde hulpverlener? Dan heb je in beginsel dat recht niet. De restitutiepolis houdt in dat je recht hebt op een vergoeding. Daarbij maakt het niet uit naar welke aanbieder je gaat.
Het recht op vrije artsenkeuze maakt dat verzekerden recht hebben op een vergoeding van behandeling door een niet-gecontracteerde aanbieder. Maar voor verzekeraars is dit een doorn in het oog. Zij staan immers sterker tegenover gecontracteerde aanbieders door vooraf inkoop van zorg.
In het concept Integraal Zorgakkoord staat dat het kabinet de vergoeding voor verzekerden met een naturapolis – indien men kiest voor een niet-gecontracteerde aanbieder – wil afschaffen. De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Temeer omdat dit recht betrekking heeft op het zelfbeschikkingsrecht.
Belang van preventieve zorg
Preventieve zorg komt steeds meer voorop te staan. Logisch, hierdoor dalen naar alle waarschijnlijkheid de totale zorgkosten / zorguitgaven. Mede in dit kader gaan accijns op frisdrank omhoog.
Daarnaast zien we ook dat steeds meer zorgverzekeraars inzetten op preventieve zorg. Onder andere via de aanvullende verzekeringen en bepaalde vergoedingen.
Veranderingen basispakket
Elk jaar verandert er wel iets in het basispakket. Zo ook in het jaar 2023. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
- Paramedische herstelzorg na corona wordt met ruim een jaar verlengt tot 1 augustus 2023.
- Vergoeding van vitamine D verdwijnt uit het basispakket.
- Bij zwangerschap wordt de combinatietest en nekplooimeting niet langer vergoed. In plaats van de combinatietest kan gebruik gemaakt worden van de NITP bij medische noodzaak. Anders geldt eigen bijdrage van 175 euro.
Belangrijke data zorgverzekering 2023
- 27 september 2022: DSW presenteert als eerste de zorgpremie voor 2023. De verwachting is een stijging van ruim 10 euro.
- 13 november 2022: Uiterlijk 13 november moeten alle verzekeraars hun nieuwe zorgpremie bekend gemaakt hebben. Vanaf 13 november kun je zorgverzekeringen vergelijken.
- 31 december 2022: De laatste dag om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar indien je wilt dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.
- 31 januari 2023: Heb je zelf je oude verzekering voor 31 december 2022 opgezegd? Dan is dit de laatste dag waarop je een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.
Gebruikte bronnen
Zorg&Sociaal web (bron)