Volledige vergoeding fysiotherapie in 2023?

U maakt al jaren gebruik van fysiotherapievergoeding via uw zorgverzekering. Maar u ziet al jaren dat de vergoedingen op het aantal behandelingen afneemt. Ook wij zien die trend. Dus vroegen wij ons af of die trend in 2023 doorzet. Bestaat er nog een aanvullende zorgverzekering die een volledige vergoeding fysiotherapie dekt? En nog belangrijker, is dit volgend jaar nog wel betaalbaar?

Op de vraag of fysiotherapie in 2023 nog steeds volledig is te verzekeren kunnen we kort zijn. ja dat is nog mogelijk bij twee zorgverzekeraars, namelijk ONVZ en VvAA.

De laatste jaren is er door zorgverzekeraars flink gesneden in de kosten in de vergoedingen voor fysiotherapie. Het wordt daarom voor veel mensen steeds duurder om zich aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Want vanuit het basispakket is er alleen recht op fysiotherapie vergoeding bij chronische aandoeningen.

Vanaf 12 behandelingen geldt een wachttijd

Via onze zorgvergelijker kunt u eenvoudig alle zorgverzekeraars vergelijken. U kunt dit doen voor een aantal behandelingen per jaar of voor een volledige vergoeding.

Door goed gebruik te maken van onze vergelijker komt u te weten dat vanaf ongeveer 12 behandelingen de zorgverzekeraars vragen gaan stellen en moeilijk gaan doen. Mogelijk moet u eerst een aantal aanvullende gezondheidsvragen beantwoorden zodat de verzekeraars kunnen inschatten wat het risico is om u te verzekeren.

Geeft u 12 behandelingen in onze zorgvergelijker op dan kunt u bij de meeste zorgverzekeraars zonder problemen terecht. Maar geeft u 18 behandelingen of meer op dan ziet u bij veel zorgverzekeraars een wachttijd voor fysiotherapie naar boven komen.

Maximum aantal behandelingen manuele therapie

In de selectie aan zorgverzekeringen kunt u per zorgverzekeraar het tabblad dekkingen bekijken. U ziet daar dan wat er exact wordt vergoed op basis van uw filter.

Wanneer u kiest voor bijvoorbeeld 18 behandelingen dan is als snel duidelijk dat veel zorgverzekeraars ook nog een maximum stellen aan het aantal behandelingen voor manuele therapie. Van de 18 behandelingen mogen er vaak maximaal 9 aan manuele therapie besteed worden.

Inventariseer vooraf goed wat voor soort behandelingen u denkt nodig te gaan hebben. En of u eerst 12 maanden premie moet betalen (wachttijd) voordat u recht heeft op een vergoeding.

Aanvullend fysio alleen met dure basisverzekering

Naast het duurder worden van de aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie is het afsluiten ervan ook nog duurder geworden. Want bij veel zorgverzekeraars is een ruime dekking voor fysiotherapie alleen nog mogelijk met een duurdere basisverzekering van boven de 130 euro per maand.

Voor mensen die zeer gebonden zijn aan deze aanvullende verzekering lopen elk jaar tegen hogere kosten aan. Voor hen is een aanvullende verzekering nauwelijks meer op te brengen.

Goedkoopste zorgverzekering met fysiotherapie

hieronder ziet u een tabel met een top 5 zorgverzekeraars en een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Deze zijn relatief goedkoop waarvoor u nog een redelijke vergoeding ontvangt.

VerzekeraarBasisverzekeringAanvullende verzekeringPremie p/mInformatie
FBTOBasis PlusModule Spieren & Gewrichten 350€160,40Bekijken
a.s.r.Goede KeuzeOngevallendekking Fysio & Tand€161,45Bekijken
De Christelijke ZorgverzekeraarPrincipe Polis BudgetMediumpolis€162,40Bekijken
Zilveren KruisBasis BudgetAanvullend 2 sterren€162,70Bekijken
Zorg en ZekerheidZorg Zeker PolisAV Basis€163,95Bekijken

Bij deze zorgverzekeraars krijgt u de volgende vergoeding voor fysio:

 • FBTO krijgt u 100% vergoeding tot max €350 per jaar
 • ProLife: 100% max. 12 behandelingen per jaar waarvan max. 9 manuele therapie
 • Zilveren Kruis: 100% max. 12 behandelingen per jaar waarvan max. 9 manuele therapie
 • Zorg en Zekerheid: 100% max. 12 behandelingen per jaar waarvan max. 9 manuele therapie
 • De Friesland: 100% max. 12 behandelingen per jaar waarvan max. 9 manuele therapie

  Zorgverzekering voor fysiotherapie vergelijken

  Wij kunnen ons goed voorstellen dat u meer of minder behandelingen nodig hebt. Want waarschijnlijk wilt u zoveel mogelijk behandelingen vergoed krijgen tegen een zo laag mogelijke prijs. En zonder medische selectie. Op onze speciale pagina over fysiotherapie leest u daar meer over (via menu-aanvullend).

  Voor de beste dekking in uw situatie loont het om een goede vergelijking te maken tussen het aanbod in zorgverzekeraars. U kunt via onze zorgvergelijker selecteren op prijs, vergoedingen en voorwaarden.

  Click to rate this post!
  [Total: 0 Average: 0]