Zorgpremie DSW 2023 bekend. Nog steeds betaalbaar?

Ook dit jaar is DSW weer als eerste met de zorgpremie. Precies een week na Prinsjesdag maakt DSW altijd als eerste haar nieuwe zorgpremie bekend. De premie is vastgesteld volgens de verwachting van het Kabinet en zoals in de miljoenennota werd begroot. Meer over de premiestijging en onderbouwing door DSW lees je in deze blogpost.

De zorgpremie DSW is bekend. De premie is 9,75 euro duurder dan vorig jaar en komt daarmee uit op 137,50 euro per maand. Daarmee zit DSW 0,50 euro boven de nominale zorgpremie voor 2023 zoals de Rijksoverheid deze in de miljoenennota heeft berekend. De stijging is vooral te danken aan toenemende inflatie, dalende reserves, vergrijzing, loon- en prijsstijgingen en duurdere medicijnen.

Kunnen we deze forse stijging ook bij andere zorgverzekeraars verwachten? En is dit een trend die de komende jaren doorzet? Je leest er in deze blogpost meer over.

DSW zorgpremie 2023 stijgt

Dat de zorgpremie voor 2023 zou stijgen wisten we eigenlijk wel. Inflatie is inmiddels het woord van jaar. Maar dat de premie met 7,6% zou gaan stijgen hadden wij niet verwacht. Hoewel een soort gelijk bedrag uit de Miljoenennota bleek, hadden wij een verwacht dat de premie er iets onder zou blijven. Hieronder zie je de ontwikkeling van de afgelopen drie jaar:

Eigen risico202120222023
Verplicht ER van €375€124,50€127,50€137,50
Maximaal ER van €875€98,50€110,25€120,00
Basisverzekering DSW

InTwente zorgverzekering

De premies van DSW gelden ook voor de zorgverzekering van InTwente. Dit is een label van dat onder DSW valt. Zowel voor DSW als voor InTwente zijn de premies voor aanvullende verzekering nog niet bekend. Deze maakt men later bekend.

Uit het verleden blijkt dat de premie van DSW een graadmeter is voor de grote verzekeraars zoals Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Wij verwachten die premies pas in november.

Eigen risico DSW blijft gelijk

De overheid heeft besloten om het eigen risico gelijk te laten. Het verplicht eigen risico is standaard 385 euro voor zorg uit de basisverzekering. DSW verlaagt het verplicht eigen risico symbolisch omdat zij pleiten voor een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen gezonde mensen en chronisch zieken.

Verwachting premie andere verzekeraars

DSW is zoals aangegeven de graadmeter voor de premies van de grote verzekeraars. Wij verwachten dat de andere zorgverzekeraars zullen volgen met premie verhogingen. Wij vragen ons af in hoeverre zij hun reserves willen gaan inzetten om de premiestijging enigszins te drukken. Want vanwege de forse inflatie zouden sommige verzekeraars wel eens onverwachte stijgingen kunnen laten zien.

De labels hebben meestal minder overheadkosten waardoor de inflatie bij die merken minder drukt op de premie zorgverzekering. Vanwege de sterk gestegen kosten zullen veel verzekeraars tot 12 november wachten met bekendmaken van hun nieuwe zorgpremie 2023.

Zorgverzekering vergelijken

De eerste zorgpremie voor 2023 is bekend! We weten dat andere verzekeraars ook hun premie gaan verhogen. Hoeveel is nog niet bekend. Vanaf 13 november kun je alle zorgpremies met elkaar gaan vergelijken. Doe dit via onze vergelijker of scroll via het menu naar de beste zorgverzekering 2023 of goedkoopste zorgverzekering 2023 en kies uit onze Top 5!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]