Hoogste korting eigen risico zorgverzekering 2024

Het is mogelijk om in Nederland het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Daarmee krijg je een korting op de premie die kan oplopen tot 22,50 euro per maand. Verwacht je weinig zorgkosten het komende jaar? Dan is het interessant om het eigen risico te verhogen en daarmee te besparen op de premie zorgverzekering.

Waar krijg je de hoogste korting eigen risico in 2024? De hoogste korting eigen risico is 22,50 euro per maand bij de a.s.r. restitutiepolis. Daarmee bespaar je 270 euro per jaar. Zorg en Zekerheid neemt de tweede en derde plaats in met haar naturapolis (21 euro korting per maand of 252 euro per jaar) en haar combinatiepolis (ook 21 euro korting per maand oftewel 252 euro per jaar).

Tabel met hoogste korting eigen risico

VerzekeraarSoort PolisKortingPremie p/mNaar zorgverzekeraar
a.s.r.Restitutie€22,50€148,45Bekijken
Zorg en ZekerheidCombinatiepolis€21,00€134,95Bekijken
Zorg en ZekerheidNaturapolis€21,00€126,95Bekijken
Zilveren Kruis Combinatiepolis€20,00€141,75Bekijken
ONVZCombinatiepolis€20,00€131,20Bekijken
InterpolisNaturapolis€20,00€127,45Bekijken
FBTOCombinatiepolis€20,00€133,95Bekijken
AevitaeNatura Select€20,00€119,45Bekijken
ONVZNaturapolis€18,00€124,90Bekijken
Zilveren KruisNaturapolis€17,50€129,95Bekijken

Verzekeraars met minste korting op eigen risico

Bij FBTO, De Friesland en VinkVink krijgt u de minst korting bij een maximale eigen risico. Bij de FBTO natura online polis is de korting 5 euro per maand, bij De Friesland natura online polis is de korting 10 euro per maand en bij VinkVink combinatiepolis is de korting ook 10 euro per maand.

Ondanks de lage korting scoren de polissen ansich wel goed. Dus het wil niet zeggen dat met een lage korting je slecht verzekerd bent. Integendeel.

Eigen risico verhogen of niet?

Het is mens eigen om niet extra risico te lopen. Het verhogen van het eigen risico gaat dan ook tegen onze natuur in. We verliezen niet graag. Maar wat is eigenlijk het daadwerkelijk extra risico bij het verhogen van het eigen risico?

Stel dat we weinig zorgkosten verwachten en dus voor een maximaal eigen risico kiezen. wat is dan het daadwerkelijk gelopen risico? Wel dat kunnen we natuurlijk berekenen. Het maximaal eigen risico is 885 euro. Het verplicht eigen risico is altijd 385 euro. Stel dat we een korting krijgen van 20 euro per maand (totaal 240 euro per jaar). Het daadwerkelijk extra risico is dan 885-385-240=260 euro daadwerkelijk extra risico.

Zeker als je nog jong bent is de kans klein dat je met hoge kosten te maken krijgt. En dan is het ook zeker raadzaam om voor een hoger eigen risico te gaan. Ik heb dat zelf ook altijd gedaan en doe dit op mijn 38e nog steeds!

Als je één van de volgende kosten verwacht te gaan maken is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen:

 1. Medicijngebruik
 2. Gebruik of aankoop hulpmiddelen
 3. Bloedonderzoek
 4. Psychologische zorg (GGZ)

Voor kosten die binnen de basisverzekering vallen geldt eerst het eigen risico. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende tandverzekering dan gaan die tandartskosten niet ten laste van het eigen risico.

Zorgkosten die wel onder de basisverzekering vallen maar niet onder het eigen risico vallen zijn:

 1. huisarts bezoek
 2. huisartsenpost
 3. verloskundige zorg
 4. kraamzorg
 5. zorgkosten kinderen tot 18 jaar
 6. zorg uit aanvullende verzekering
 7. spoedeisende hulp bij huisarts (bij ziekenhuis geldt wel een eigen risico)

Eigen risico vs eigen bijdrage

Naast het eigen risico is er ook de eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt vaak gevraagd bij een select aantal zorgvormen waarbij niet alle zorgkosten worden vergoed door de zorgverzekeraar. De eigen bijdrage is afhankelijk van de kosten die gemaakt zijn en het percentage dat wordt vergoed. De overheid bepaalt voor welke zorgkosten een eigen bijdrage geldt.

Zorgverzekering vergelijken

Je weet nu welke zorgverzekeraars een hoge korting bieden op de zorgverzekering. Kies één van de verzekeraars in bovenstaande tabel om direct naar de verzekeraar te gaan met een hoge korting op de basispremie. Of ga anders naar onze zorgvergelijker en vergelijk zelf alle zorgverzekeringen op basis van premie en dekking.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Plaats een reactie