Lastminute Overstappen van Zorgverzekering? Een Checklist

Overstappen van zorgverzekering doen de meeste mensen tussen Kerst en Oud & Nieuw. Jij ook? Echter komt het er vaak niet van door juist die drukke decembermaand. Daarom sluiten veel mensen nog lastminute hun zorgverzekering of op 31 december van het jaar. Maar lastminute overstappen zorgt ervoor dat je dingen over het hoofd ziet. Daarom hebben wij een checklist samengesteld om geen belangrijke zaken over het hoofd te zien.

Checklist voor je lastminute zorgverzekering

Je hebt tot 31 december de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en lastminute overstappen. Als jij dit ook voor je uitgeschoven hebt dan begrijpen wij dat. Laten we daarom snel ter zake komen zodat jij snel kan gaan vergelijken en overstappen.

1.Behandeling of medische indicatie vergoed?

Je zorgverzekering moet passen bij je persoonlijke situatie en je zorgwensen. Daarom breng je eerst in kaart of de zorgverzekeraar je behandeling volledig vergoed en of de aanvullende verzekering ook aansluit op je wensen. Dit doe je door eerst je zorgverzekering te vergelijken. Je kunt in onze vergelijkingsmodule namelijk je wensen / voorkeuren invullen en op basis daarvan een selectie maken. Vervolgens kun je bij de verzekeraar op meer info klikken en zien of je recht op een volledige of maar een gedeeltelijke vergoeding.

De meest belangrijke zorg valt onder de basisverzekering zoals de huisarts, medicijnen, ziekenhuisbehandeling, spoedeisende hulp, en psychologische zorg. Let op dat fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandartskosten/orthodontie weer onder de aanvullende verzekering vallen.

2.Is het dichtstbijzijnde ziekenhuis of hulpverlener gecontracteerd?

Iedereen is gewend om naar zijn of haar vaste huisarts, tandarts, fysiotherapeut of ziekenhuis te gaan. En waarschijnlijk kreeg je ook de zorgkosten volledig vergoed. Dat was dan zo omdat de zorgverleners en ziekenhuizen waar jij gebruik van maakte waren gecontracteerd door je verzekeraar. Bij de nieuwe zorgverzekeraar hoeft dat niet het geval te zijn. Je krijgt dan maar een gedeelte van de kosten vergoed.

Via onze vergelijkingsmodule kun je prima zien of de zorgverlener bij jou in de buurt een contract heeft met je nieuwe verzekeraar. Meestal is dat wel het geval. Als dat niet zo is dan kun je overwegen om voor een duurdere zorgpolis te kiezen met ruime keuze of vrije zorgkeuze. Via onze vergelijkingsmodule heb je inzicht in hoeveel zorgkeuze je hebt.

3.Directe acceptatie of wachttijd?

Voor de basisverzekering geldt dat iedereen direct moet worden geaccepteerd ongeacht leeftijd, gezondheid of medische voorgeschiedenis. Voor de aanvullende verzekering is dat anders. Dan kan een wachttijd of medische selectie van toepassing zijn.

Voor de uitgebreide tandarts of fysiotherapie verzekering is vaak een medische selectie van toepassing. Daarmee wil de verzekeraar het verzekeringsrisico inschatten. Als er dan een te groot risico is op hoge kosten dan kan je geweigerd worden voor de aanvullende verzekering.

Wil je een uitgebreide tandverzekering, orthodontie verzekering of andere aanvullende verzekering? Dan heb je vaak ook te maken met een wachttijd van 1 jaar. Je kunt dan gedurende het eerste jaar dat je de verzekering hebt geen vergoeding krijgen voor kosten die je maakt. In onze vergelijkingsmodule zie je dit duidelijk terug.

Als er een wachttijd geldt en het is de laatste dag van het jaar dan kun je misschien beter niet meer lastminute overstappen. Bel daarvoor even je de zorgverzekeraar!

4.Ben je niet oververzekerd?

Let op dat je bij het overstappen het volgende jaar dubbel verzekerd bent. Bijvoorbeeld dekking voor medische kosten in het buitenland door de reisverzekering en de zorgverzekering. Je bent dubbel verzekerd als je ook buitenland hebt meeverzekerd in de zorgverzekering.

Check verder of je aanvullende verzekering veel dekking biedt voor zorgkosten die je toch niet maakt of gaat maken. Sommige verzekeraars bieden meerdere aanvullende modules zodat je heel specifiek kunt zijn in de aanvullende verzekering. Dat is beter dan een volledig pakket dat je maar gedeeltelijk gebruikt.

Weeg tot slot de jaarlijkse vergoeding af tegen de totale premie van het aanvullende pakket. Als je bijvoorbeeld een goed gebit hebt en 1 keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle dat is het niet nodig om een aanvullende tandverzekering te nemen. De extra premie weegt niet op tegen de vergoeding.

5.Welke extra’s biedt de zorgverzekeraar?

Zorgverzekeraars willen zich meer richten op preventie. Daarom bieden zij vele extra’s aan zoals gezondheidschecks, korting op de sportschool, gratis toegang tot verschillende apps en korting op cursussen. Dit kan voor jouw net het laatste zetje zijn om toch naar die andere verzekeraar over te stappen! Check daarom ook zeker de pagina over “zorgverzekering met cadeau” om het maximale uit je zorgverzekering te halen!

Tot Slot

Zorg dat je niet teveel betaalt voor je (nieuwe) zorgverzekering! Ga direct naar onze pagina over de de beste zorgverzekering om je goed van start te gaan! Via onze zorgvergelijker kun je eenvoudig en snel een online vergelijking maken en lastminute overstappen. Kijk goed naar wat de polis dekt en of je soms een ruimere dekking nodig hebt.

Wil je overstappen en heb je de premie voor januari al betaald? Geen nood. Zodra je overstap definitief is krijg je de premie teruggestort.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]