Hoeveel Nederlanders zijn in 2023 Overgestapt van Zorgverzekering?

Gemiddeld switchen elk jaar zo´n 6,5% van de Nederlanders van zorgverzekering. In 2023 stapten een record aantal mensen over van zorgverzekering. Hoe is dat in 2023 verlopen? En waarom stappen zoveel mensen over en blijft ook een grote groep al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar? Dit en meer in deze blog.

Aantal overstappers volgens Vektis

Voor zover bekend zijn vorig jaar 1,2 miljoen mensen overgestapt van zorgverzekering. Dit is gelijk aan 6,5% van de verzekerden en tevens volgens het gemiddelde. Vorig jaar stapten ruim 8% over van zorgverzekering. Dat had te maken met de sterk toegenomen kosten door inflatie waardoor mensen wilden besparen op hun zorgverzekering. Het definitieve aantal overstappers zal eind januari door Vektis gepubliceerd worden. Want mensen die hun zorgverzekering wel opzegden kunnen tot eind januari 2024 nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Het aantal overstappers schommelt al jaren tussen de 6% en 7% van de verzekerden. De verwachting is dat dit niet veel anders zal zijn voor 2024. Hierin zijn niet meegerekend 1) overstappen tussen labels van een zelfde zorgverzekeraar of van een collectief naar een andere zorgverzekering van dezelfde zorgverzekeraar.

Vektis komt in april met een uitgebreide analyse van het aantal overstappers en hen heeft bewogen voor een bepaalde zorgverzekering of verzekeraar te kiezen. Wij zijn benieuwd.

Redenen overstappen zorgverzekering

Het afgelopen jaar blijken mensen toch massaal voor de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Ruim 60% van de overstappers koos voor de goedkoopste zorgverzekering. Daarbij zagen we ook dat minder Nederlanders kozen voor een aanvullende verzekering, geen vrijwillig eigen risico werd genomen en een ruime keuze uit zorgverleners en ziekenhuizen een belangrijke factor was voor de keuze van de nieuwe zorgverzekeraar. Wat was jouw reden om te switchen van zorgverzekering?

Overstappen zorgverzekering januari 2024

Als jij je zorgverzekering in december hebt opgezegd kun je in januari 2024 nog kiezen voor een andere zorgverzekering. Je hebt dus niet veel tijd meer om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Bedenk goed welke zorgkosten je verwacht te maken en of je verzekering daarop aansluit. Een aanvullende verzekering kun je afsluiten op basis van gemaakte kosten in het afgelopen jaar. En de verwachting voor het komende jaar. Gebruik onze vergelijkingsmodule of bekijk onze pagina over ´beste zorgverzekering 2024´

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Plaats een reactie