Zwanger of kinderwens? Zo verzeker jij je in 2024

Ik zie het om mij heen vaak gebeuren; een stel dat een kindje verwacht en op het laatste moment nog een goede zorgverzekering zwangerschap willen regelen. Goed om te weten dat een deel van de kraamzorg binnen de basisverzekering valt, wel is een eigen bijdrage van toepassing. Als je niet alles zelf wilt betalen kun jij je hiervoor extra verzekeren.

Zorgverzekering met vergoeding kraamzorg + bevalling

Moeder (zwanger) met dochter

Stel je de volgende situatie voor: een thuisbevalling zonder medische indicatie en 50 uur kraamzorg. De eigen bijdrage is dan 50 keer 5,10 euro is 255 euro. Is er ook een bevalling in het ziekenhuis en een verblijf van 4 dagen? Dan komt de eigen bijdrage uit op 4 dagen keer 40 euro is 160 euro. De instelling mag maximaal 286 euro per dag declareren bij de zorgverzekeraar.

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, zoals bij een keizersnede, wordt volledig vergoed. Als er geen medische noodzaak is, betaal je een eigen bijdrage van ongeveer 300 euro. Om die kosten de vergoeden kun je een extra dekking kiezen.

Onderstaande tabel toon een aantal interessante verzekeringen waarbij geldt:

 1. kraamzorg in ziekenhuis zonder medische indicatie 75% vergoeding geldt
 2. Kraamzorg thuis 100% vergoeding tot 250 euro per jaar
 3. Kraampakket
VerzekeraarBasisverzekeringAanvullendPremie p/mNaar zorgverzekeraar
CZZorgbewustpolisBasis€151,90Bekijken
MenzisBasisExtra Verzorgd 2€169,40Bekijken
UnivéZorg BasisAanvullendBest€180,95Bekijken

Bedenk ook zelf of je kraamzorg nodig hebt want veel wordt ook wel vergoed vanuit de basisverzekering. Maar een poliklinische ziekenhuisbevalling of geboorte in een kraamhotel of geboortehotel wordt slechts gedeeltelijk vergoed via de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoed het komende jaar 246 euro van de totale kosten. Maar de rekening voor een ziekenhuisbevalling ligt rond de 600 euro dus een groot gedeelte betaal je dan zelf. En daarvoor kun je je aanvullend verzekeren. Veel meer info vind je trouwens op onze speciale pagina over zwangerschap >>

Kraamzorg vergoeding uit de basisverzekering

Wat wordt onder kraamzorg verstaan? Kraamzorg is de ondersteuning en verzorging die een kraamverzorg(st)er geeft tijden en na de bevalling aan de moeder en het pasgeboren kind gedurende de kraamtijd.

Het aantal uur kraamzorg dat iemand vergoed krijgt is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Dit aantal uur mag verdeeld worden over 10 dagen vanaf de dag van de geboorte. Bij een ziekenhuisbevalling wordt per dag dat u in het ziekenhuis verblijft 8 uur afgetrokken van het aantal uur dat u recht heeft op kraamzorg. Het precieze aantal uren wordt 3 maanden voor de bevalling bepaald op basis van een intakegesprek en de definitieve toewijzing op de dag van de bevalling.

De eigen bijdrage voor kraamzorg thuis is 5,10 euro per uur. Bij kraamzorg in een geboortehotel zonder medicatie 19 euro per dag. Voor een bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie geldt geen eigen bijdrage.

De kosten voor kraamzorg vallen buiten het eigen risico.

Alle vergoedingen rondom zwangerschap en bevallen uit de basisverzekering:

 • De huisarts
 • Echo’s bij 12 en 20 weken
 • Laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloed)
 • Counseling bij prenatale screening
 • Prenatale screening bij medische indicatie
 • Vervolgonderzoek bij medische indicatie
 • Verloskundige zorg
 • Thuisbevalling
 • Ziekenhuisbevalling (deels vergoed)
 • Kraamzorg (deels vergoed)

Eigen bijdrage

Bij de vergoeding kraamzorg via de basisverzekering geldt soms een eigen bijdrage:

 1. Voor kraamzorg thuis geldt een eigen bijdrage van 5,10 euro per uur
 2. Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 20 euro per dag voor het kind het 20 euro per dag voor de moeder. Totaal 40 euro

Een instelling mag maximaal 286 euro per dag declareren (helft voor de moeder en helft voor het kindje).

Ziekenhuis bevalling met medische noodzaak

In dit geval geldt geen eigen bijdrage voor kraamzorg. De basisverzekering dekt alle kosten. Er is sprake van medische noodzaak door bijvoorbeeld een inleiding van een gynaecoloog of wanneer er complicaties zijn. Zonder medische noodzaak betaal je een wettelijke eigen bijdrage van 5,10 euro per uur.

Ziekenhuis bevalling zonder medische noodzaak

Bij een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Deze eigen bijdrage vervalt bij een medische indicatie zoals een keizersnede of bevalling met een ruggenprik.

Vergoeding zwangerschap aanvullende verzekering

De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling (=bevalling zonder medische indicatie) kun je aanvullend verzekeren. Het volgende is wel belangrijk om te weten:

 • De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geldt vaak alleen wanneer door de verzekeraar afspraken zijn gemaakt met het ziekenhuis of de zorgverlener (gecontracteerde zorg)
 • Meestal betaal je alsnog een deel zelf wanneer de gevalling/kraamzorg in een niet-gecontracteerde ziekenhuis plaatsvindt.

Zorgverzekering met kraamzorg vergelijken

Wil je alle details weten over de zorgverzekering met zwangerschap? Bekijk dan de pagina over de “beste zorgverzekering voor zwangerschap”>> waar we zeer uitgebreid ingaan op de aanvullende zorgverzekeringen en waar je de meest uitgebreide dekking hebt tegen een lage premie. Hier noemen we alleen de zorgverzekering met de laagste prijs.

Natuurlijk kun je ook zelf nog eens via onze zorgvergelijker de beste verzekeringen naast elkaar zetten en vergelijken. Succes!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]