Zorgverzekering 2023

Ieder jaar na Prinsjesdag wordt de zorgverzekering voor het volgende jaar weer actueel. Uit de miljoenennota komen de belangrijkste plannen naar voren voor de zorgverzekering van het aankomende jaar. Zo is er de nieuwe begroting voor volksgezondheid alsmede de verwachte zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage die men bekent maakt.

De belangrijkste wijzigingen alsmede het laatste nieuws vind je altijd op deze pagina!

Zorgverzekering 2023: Alle premies zijn bekend!

Zorgverzekeringpolis op papier
Behandeld arts
Blij en gezonde familie

Vergelijk je zorgverzekering

Alle premies voor 2023 zijn bekend! Vanaf 12 november kunt u alle premies gaan vergelijken via onze vergelijker! En dat is meer dan ooit nodig! De verschillen zijn groter en de premies zijn hard gestegen. Het is dus zaak om kritisch naar je zorgverzekering te gaan kijken!

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering is ruim 400 euro! Ook zien we dat in de aanvullende verzekeringen is geknipt en dat de premies (soms zeer fors) zijn gestegen.

Ga jouw zorgverzekering NU vergelijken!

5 goedkoopste zorgverzekeringen

Nu alle premies bekend zijn hebben we weer inzicht in onze favoriete top 5 samenstelling: de 5 goedkoopste zorgverzekeringen met maximaal eigen risico. Als je verwacht weinig zorg nodig te hebben dan zijn dit jouw top 5 zorgverzekeraars voor 2023!

  • ZEKUR (budget): €102,95
  • Univé (natura): €107,45
  • Just (natura): €107,95
  • CZdirect (natura): €108,30
  • Salland (nartura): €109,90

Bekijk de goedkoopste zorgverzekeringen van 2023 HIER >>

Besparen op de zorgverzekering 2023

Nog nooit zochten zoveel mensen op het zoekwoord besparen in Google Search. Dat is ook wel begrijpelijk want de vaste lasten zijn enorm gestegen het afgelopen jaar. Slim besparen op je zorgverzekering is actueler dan ooit! Hoe ga jij besparen? Een aantal tips:

  • Verhoog het eigen risico
  • Betaal de premie vooruit
  • Aanvullende verzekering echt nodig?
  • Kies een natura of budgetpolis

Basisverzekering 2023

De inhoud van de basisverzekering verandert ieder jaar. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud en is daarom bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Alle basisverzekeringen vergoeden dus hetzelfde, ongeacht de verzekeraar.

Ook in 2023 gaat weer het een en ander veranderen in de basisverzekering. Wij noemen hieronder de belangrijkste veranderingen in de basisverzekering.

Wijzigingen basispakket

Hieronder kort en bondig de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering 2023. Deze gaan invloed hebben vergoedingen en dus jouw zorgkosten volgend jaar.

1. Alleen bewezen zorg vergoeden

De overheid gaat meer aansturen op passende zorg in het basispakket. Alleen bewezen zorg zal nog onderdeel uitmaken van het basispakket. Dit wil zeggen dat medicijnen of behandelingen zonder voldoende wetenschappelijk bewijs uit het basispakket geschrapt worden.

2. Combinatietest uit het basispakket

Sinds 2017 wordt voor alle zwangere vrouwen de combinatietest vergoedt. De combinatietest test een kind op chromosomale afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan syndroom van down.

3. Vitamine D vergoeding

De vergoeding voor vitamine D tabletten is geschrapt uit de basisverzekering. Dit omdat vitamine D tabletten in de vrije verkoop relatief goedkoop zijn. Het geld dat daarmee is bespaard zet men in voor zorg dat voor veel mensen moeilijk te betalen is.

 4. Verlenging paramedische herstelzorg na corona

Herstelzorg bij langdurige klachten door corona is verlengd. De regeling liep af in augustus 2022 maar zal met nog een jaar verlengd worden.

5. Collectieve korting verdwijnt

De collectiviteitskorting verdwijnt. Per 1 januari 2023 mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Deze wijziging komt vanuit het solidariteitsbeginsel; iedereen is daarbij gelijk en we moeten het samen doen. Een nobele gedachte...

Welk type polis past bij jou in 2023?

De zorgverzekering die bij jou past sluit aan op jouw wensen en biedt daarvoor een passende dekking tegen een scherpe premie. Daarnaast wil je bij elke zorgverlener in jouw buurt terecht kunnen. Het type polis bepaalt die keuzevrijheid maar ook de maximale vergoeding. Per polis is dat verschillend.

Budgetpolis

Met een budgetpolis kun je bij een klein aantal gecontracteerde zorgverleners terecht die jouw zorgverzekering voor 100% vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een groot deel van de kosten zelf! Jouw aandeel in de kosten is bij deze polis groter dan bij de naturapolis.

Naturapolis

Met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle zorgverleners. En de meeste behandelingen krijg je gewoon 100% vergoed. Omdat je bij meer gecontracteerde zorgverleners terecht kunt betaal je hiervoor een hogere zorgpremie. Een kleiner deel van de kosten komt voor jou rekening wanneer je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Restitutiepolis

Deze polis biedt maximale keuzevrijheid en maximale vergoeding. Je krijgt 100% vergoeding bij zowel gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgverleners.

Beste Zorgverzekeraars op basis van polisscore

VerzekeraarVerzekeringPremie max. ERKenmerkPremie zonder ERInformatie
VinkVinkBasis - combinatiepolis€122,90>Alles online regelen
>Service van een A-merk (Menzis)
€132,90Bekijken
ZieZo van Zilveren KruisZieZo Basis€125,95>Één polis: ZieZo Basis
>Helder overzicht in aanvullende verzekeringen
€139,95Bekijken
Zilveren Kruis Basis Zeker€129,95>Ruime keuze tussen aanvullende en tandverzekeringen
>Ruime keuze met veel vergoedingen
€147,45Bekijken
FBTOBasis - naturapolis€126,95>Volledig vrije zorgkeuze
>aantrekkelijke aanvullende modules
€131,95Bekijken
UnivéZorg Select - naturapolis€123,95>Veel extra service en diensten
>Online gemakkelijk regelen
€138,95Bekijken
United ConsumersUC Bewuste Keuze€122,95>Korting op aanvullende verzekeringen
>Gratis tandongevallen
>Klantbeoordeling: 9,1
€138,95Bekijken
AnderzorgBasis €123,75>Gebruiksvriendelijke online omgeving
>Zeer prettige klantenservice
>Snelle afhandeling declaraties
€141,25Bekijken

Aanvullende zorgverzekering 2023

De aanvullende zorgverzekering moet je echt zien als een aparte verzekering. Verzekeraars mogen de inhoud en premie zelf bepalen. Je kunt er vanuit gaan dat ieder jaar de voorwaarden veranderen. Daarom is het zo belangrijk om je vooral bezig te houden met de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering. Hoewel de aanvullende verzekering niet verplicht is kiezen toch veel mensen om zich aanvullend te verzekeren. De meest gekozen is natuurlijk de aanvullende tandverzekering. Voordeel is dat je hierdoor niet meer te maken krijgt met onverwachte hoge kosten.

Eigen risico 2023

Door het kabinet is besloten om het eigen risico ook in 2023 niet aan te passen. Het verplicht eigen risico blijft dus ook in 2023 op 385 euro vast staan. Wat betekent dit voor jou? Wel, dat wil zeggen dat je voor zorg uit het basispakket de eerste 385 euro zelf moet betalen. Dit accumuleert en dus is het niet zo dat je voor iedere nieuwe behandeling steeds weer 385 moet betalen.

Overstappen zorgverzekering 2023

Als je niet zelf alles wilt regelen dan is het belangrijk om voor 31 december 2022 over te stappen. Na 31 december is overstappen niet meer mogelijk. In januari 2023 kun je nog wel een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Maar daarvoor moet je zelf voor 31 december je oude zorgverzekering hebben opgezegd.

Tussentijds overstappen is alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]