Zorgverzekering 2024

Ieder jaar na Prinsjesdag wordt de zorgverzekering voor het volgende jaar weer actueel. Uit de miljoenennota komen de belangrijkste plannen naar voren voor de zorgverzekering van het aankomende jaar. Zo is er de nieuwe begroting voor volksgezondheid alsmede de verwachte zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage die men bekent maakt.

De belangrijkste wijzigingen alsmede het laatste nieuws vind je altijd op deze pagina!

Zorgverzekering 2024: Wat staat ons te wachten?

Zorgverzekeringpolis op papier
Behandeld arts
Blij en gezonde familie

Stijging zorgpremie in 2024

De komende jaren is een verdere stijging van de premie zorgverzekering te verwachten. Op basis van onderzoek (Skipr) gaat de premie zorgverzekering de komende jaren fors omhoog. Men verwacht dat de premie in 2027 met nog zo'n 40 euro per maand is gestegen! Als reden noemt men de toenemende vergrijzing en stijgende loonkosten (inflatie).

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering zal ook in 2024 fors zijn. Vorig jaar zo'n 400 euro. Daarnaast verwachten wij dat er verder beknibbeld gaat worden op de inhoud (vergoeding) van de aanvullende verzekeringen. En dat ook die premies verder stijgen

Stijging zorgtoeslag in 2024

Ter compensatie zal ook de zorgtoeslag verder stijgen. Dat is voordelig voor de lagere- en middeninkomens, omdat de inkomensgrens verder verlaagd zal worden. U heeft recht op maximaal 154 euro of 265 per gezin.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico is in 2023 per jaar 385 euro. Ook in 2024 zal dit verplicht eigen risico gaan gelden. Geen verhoging of verandering dus. Maar er gaat per 2025 wel iets veranderen in het systeem van gebruik per behandeling.

Per 2025 kan niet meer in één keer het volledige verplichte eigen risico opgebruikt worden. Per behandeling geldt een verplicht eigen risico van 150 euro. Daarmee wil men voorkomen dat elke volgende behandeling voelt alsof deze voor niets gaat omdat het volledige eigen risico al is opgebruikt. Maar of dat iets gaat bijdragen? Wij betwijfelen het.

Belangrijke data zorgverzekering 2024

19 september 2023: Prinsjesdag

28 september 2023: DSW maakt premie basisverzekering bekend

13 november 2023: Alle zorgpremies 2024 bekend. Vergelijken vanaf nu mogelijk

31 december 2023: Laatste dag om te vergelijken en overstappen of opzeggen.

31 januari 2024: Afsluiten zorgverzekering 2024 nog mogelijk

Welk type polis past bij jou in 2024?

De zorgverzekering die bij jou past sluit aan op jouw wensen en biedt daarvoor een passende dekking tegen een scherpe premie. Daarnaast wil je bij elke zorgverlener in jouw buurt terecht kunnen. Het type polis bepaalt die keuzevrijheid maar ook de maximale vergoeding. Per polis is dat verschillend.

Budgetpolis

Met een budgetpolis kun je bij een klein aantal gecontracteerde zorgverleners terecht die jouw zorgverzekering voor 100% vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een groot deel van de kosten zelf! Jouw aandeel in de kosten is bij deze polis groter dan bij de naturapolis.

Naturapolis

Met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle zorgverleners. En de meeste behandelingen krijg je gewoon 100% vergoed. Omdat je bij meer gecontracteerde zorgverleners terecht kunt betaal je hiervoor een hogere zorgpremie. Een kleiner deel van de kosten komt voor jou rekening wanneer je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Restitutiepolis

Deze polis biedt maximale keuzevrijheid en maximale vergoeding. Je krijgt 100% vergoeding bij zowel gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgverleners.

Aanvullende zorgverzekering 2024

De aanvullende zorgverzekering moet je echt zien als een aparte verzekering. Verzekeraars mogen de inhoud en premie zelf bepalen. Je kunt er vanuit gaan dat ieder jaar de voorwaarden veranderen. Daarom is het zo belangrijk om je vooral bezig te houden met de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering. Hoewel de aanvullende verzekering niet verplicht is kiezen toch veel mensen om zich aanvullend te verzekeren. De meest gekozen is natuurlijk de aanvullende tandverzekering. Voordeel is dat je hierdoor niet meer te maken krijgt met onverwachte hoge kosten.

Eigen risico 2024

Door het kabinet is besloten om het eigen risico ook in 2024 niet aan te passen. Het verplicht eigen risico blijft dus ook in 2023 op 385 euro vast staan. Wat betekent dit voor jou? Wel, dat wil zeggen dat je voor zorg uit het basispakket de eerste 385 euro zelf moet betalen. Dit accumuleert en dus is het niet zo dat je voor iedere nieuwe behandeling steeds weer 385 moet betalen.

Overstappen zorgverzekering 2024

Als je niet zelf alles wilt regelen dan is het belangrijk om voor 31 december 2023 over te stappen. Na 31 december is overstappen niet meer mogelijk. In januari 2024 kun je nog wel een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Maar daarvoor moet je zelf voor 31 december je oude zorgverzekering hebben opgezegd.

Tussentijds overstappen is alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

Let op! Alle premies zijn bekend op 13 november 2023! Vanaf dat moment is onze vergelijker up-to-date voor de premies van 2024!