Zorgverzekering 2024

Zorgverzekering 2024: Dit moet u weten

Zorgverzekeringpolis op papier
Behandeld arts
Blij en gezonde familie

Vergelijk uw zorgverzekering

Alle premies voor 2024 zijn bekend. Wij hebben grote verschillen waargenomen en het is daarom goed om uw zorgverzekering te vergelijken. Via onze zorgvergelijker kunt u zorgverzekeringen vergelijken op premie, dekking en zorgverleners bij u in de buurt.

 • De gemiddelde premie is €9,05 gestegen t.o.v. vorig jaar
 • De gemiddelde premie van alle polissen is €147,34 p/m
 • Hoogste zorgpremie is €170,95 pm
 • Laagste zorgpremie is €131,95 p/m

5 Goedkoopste 2024

Wij hebben met behulp van onze vergelijker alvast de 5 goedkoopste zorgverzekeringen op basis van prijs/kwaliteit bekend gemaakt. Wilt u direct snel een zorgverzekering kiezen? Vergelijk dan onderstaande top 5 zorgverzekeringen (met max. eigen risico) op basis van uw persoonlijke wensen.

 • Menzis Basis Voordelig: €122,75 p/m
 • VinkVink Menzis Basisverzekering: €122,90 p/m
 • Univé Zorg Basis Polis: €122,95 p/m
 • United Consumers - UC Basis Keuze: €122,95 p/m
 • Zilveren Kruis Basis Budget: €122,95 p/m

Zorgverzekering Studenten/jongeren

Ben je student? Dan is het interessant om verzekeraars te vergelijken die jouw graag willen verzekeren. Jullie vormen een laag risico voor verzekeraars dus zij willen jouw graag binnen halen. Daarvoor bieden zij vele extra's en ook tot 20% korting op de aanvullende zorgverzekering. Ook kun je jezelf bij een studentencollectief aansluiten.

Bekende zorgverzekeringen voor studenten zijn:

 • FLKS zorgverzkering
 • Studenten Goed Verzekerd Collectief via Zilveren Kruis
 • VinkVink Menzis zorgverzekering

Belangrijke data zorgverzekering 2024

19 september 2023: Prinsjesdag

28 september 2023: DSW maakt premie basisverzekering bekend

13 november 2023: Alle zorgpremies 2024 bekend. Vergelijken vanaf nu mogelijk

31 december 2023: Laatste dag om te vergelijken en overstappen of opzeggen.

31 januari 2024: Afsluiten zorgverzekering 2024 nog mogelijk

Veranderingen zorgverzekering 2024

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering 2024? Lees hieronder alle wijzigingen voor de zorgverzekering van 2024.

 • De gemiddelde zorgpremie is gestegen
 • De tijdelijke verhoging van de zorgtoeslag (vanwege inflatie) wordt teruggedraaid
 • Recht op paramedische herstelzorg na corona is verlengd tot 1 januari 2025
 • Vergoeding voor kraamzorg moest binnen 10 dagen na geboorte gebruikt worden, dit is nu verruimd naar 6 weken
 • De 20 weken echo verdwijnt uit de basisverzekering. De overheid gaat dit vergoeden

Laatste Zorgnieuws

Welk type polis past bij jou in 2024?

De zorgverzekering die bij jou past sluit aan op jouw wensen en biedt daarvoor een passende dekking tegen een scherpe premie. Daarnaast wil je bij elke zorgverlener in jouw buurt terecht kunnen. Het type polis bepaalt die keuzevrijheid maar ook de maximale vergoeding. Per polis is dat verschillend.

Budgetpolis

Met een budgetpolis kun je bij een klein aantal gecontracteerde zorgverleners terecht die jouw zorgverzekering voor 100% vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een groot deel van de kosten zelf! Jouw aandeel in de kosten is bij deze polis groter dan bij de naturapolis.

Naturapolis

Met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle zorgverleners. En de meeste behandelingen krijg je gewoon 100% vergoed. Omdat je bij meer gecontracteerde zorgverleners terecht kunt betaal je hiervoor een hogere zorgpremie. Een kleiner deel van de kosten komt voor jou rekening wanneer je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. Met deze polis betaalt u meestal een lagere premie en is er geen vrije zorgkeuze.

Restitutiepolis

Deze polis biedt maximale keuzevrijheid en maximale vergoeding. Je krijgt 100% vergoeding bij zowel gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgverleners. U betaalt met deze polis een hogere premie voor vrije zorgkeuze.

Combinatiepolis

Deze polis een een tussenvariant van de naturapolis en restitutiepolis. Dit betekent dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht is op een vergoeding (zoals bij een restitutiepolis). Bij niet gecontracteerde zorgverleners van GGZ en wijkverpleging krijgt u marktconforme tarieven vergoed. U betaalt ten opzicht van de naturapolis en restitutiepolis een gemiddelde premie en hebt meer vrije zorgkeuze dan de naturapolis.

Aanvullende zorgverzekering 2024

De aanvullende zorgverzekering moet je echt zien als een aparte verzekering. Verzekeraars mogen de inhoud en premie zelf bepalen. Je kunt er vanuit gaan dat ieder jaar de voorwaarden veranderen. Daarom is het zo belangrijk om je vooral bezig te houden met de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering. Hoewel de aanvullende verzekering niet verplicht is kiezen toch veel mensen om zich aanvullend te verzekeren. De meest gekozen is natuurlijk de aanvullende tandverzekering. Voordeel is dat je hierdoor niet meer te maken krijgt met onverwachte hoge kosten.

Eigen risico 2024

Door het kabinet is besloten om het eigen risico ook in 2024 niet aan te passen. Het verplicht eigen risico blijft dus ook in 2023 op 385 euro vast staan. Wat betekent dit voor jou? Wel, dat wil zeggen dat je voor zorg uit het basispakket de eerste 385 euro zelf moet betalen. Dit accumuleert en dus is het niet zo dat je voor iedere nieuwe behandeling steeds weer 385 moet betalen.

Overstappen zorgverzekering 2024

Als je niet zelf alles wilt regelen dan is het belangrijk om voor 31 december 2023 over te stappen. Na 31 december is overstappen niet meer mogelijk. In januari 2024 kun je nog wel een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Maar daarvoor moet je zelf voor 31 december je oude zorgverzekering hebben opgezegd.

Tussentijds overstappen is alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]