Goedkoopste zorgverzekering 2023

De goedkoopste zorgverzekering 2023 vinden? Via deze site en onze uitgebreide en vernieuwde zorgvergelijker is dat geen probleem. Maar is het verstandig om alleen naar de prijs te kijken? Nee, wij raden aan om goed na te denken over uw zorgbehoeften in het aankomende jaar en zelfs daarna. Want het voordeel van een lage premie weegt niet altijd op tegen de kosten in het geval u toch extra zorg nodig hebt. In onvoorziene situaties kunt u zelfs voor verrassingen komen te staan.

Wat de goedkoopste zorgverzekering is hangt af van een aantal factoren en verschilt per persoon. Waar moet u op letten? En is de goedkoopste zorgverzekering ook de best passende zorgverzekering? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot verrassende conclusies. Lees snel verder!

Wilt u direct gaan vergelijken? Gebruik dan onze handige zorgvergelijker en vergelijk alle 73 zorgverzekeringen!

LET OP! U heeft tot 23:59u om een betere zorgverzekeringen te kiezen!!

Hoe vindt u de goedkoopste zorgverzekering 2023?

De goedkoopste zorgverzekering gaat u vinden door een vergelijking te maken op basis van uw zorgwensen. Nadat u een inventarisatie heeft gemaakt van uw zorgkosten 2022 spreekt u een verwachting uit voor het komende jaar. Of zelfs de komende jaren. Op basis van verwachte zorgkosten en uw zorgbehoeften maakt u een vergelijking. U geeft in onze zorgvergelijker precies aan wat uw dekkingswensen zijn. Bekende aanvullende verzekeringen kunt u apart selecteren. Staat uw vergoeding er niet tussen? Geen probleem. Via een aparte zoekfunctie vindt u elke vergoeding die u maar wenst.

Hoe werkt onze zorgvergelijker precies?

 1. Vul uw geboortedatum in
 2. Vul uw postcode in
 3. Kies geslacht
 4. Geeft aan of uw gezinsleden wilt meeverzekeren
 5. Bepaal hoeveel keuzevrijheid u wilt
 6. Kies uw eigen risico
 7. Kies een aanvullende dekking of zoek een specifieke dekking
 8. Start met vergelijken

U krijgt dan een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij uw wensen. De goedkoopste polis altijd bovenaan. En bij elke verzekeraar kunt u via de knop “meer informatie” polisvoorwaarden, premie opbouw, dekking basis + aanvullend en zorgverleners bij u in de buurt vinden. Zeer compact met alle informatie die u nodig hebt!

Wat is de goedkoopste zorgverzekering 2023?

Bij het zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2023 is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar een zorgverzekering met een lage premie, maar ook naar uw zorgbehoefte en wensen. Wanneer uw zorgbehoeften in kaart gebracht zijn kunt u gaan vergelijken en bepalen wat de goedkoopste zorgverzekering in uw situatie is. Meestal is dat een budgetpolis of een natura(online)polis.

Met een budgetpolis heeft u meestal maar beperkte keuze in het aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Dit heeft te maken met afspraken die zijn gemaakt tussen verzekeraar en zorgverlener. Met een naturapolis kunt u bij veel Nederlandse ziekenhuizen gewoon terecht. Bij enkele ziekenhuizen geldt een eigen bijdrage. Wilt u vrije zorgkeuze? Kies dan voor een zorgverzekering met een restitutiepolis of combinatiepolis. U betaalt wel meer premie.

Top 5 Goedkoopste zorgverzekering 2023 met max. eigen risico

VerzekeraarPolisPremie per maandMeer informatie
UniveUnivé Zorg Select - naturapolis€107,45Bekijken
United ConsumersUC Bewuste Keuze - naturapolis€107,45Bekijken
Nationale NederlandenZorg Voordelig - naturapolis€108,30Bekijken
SallandBasisverzekering - naturapolis€109,90Bekijken
DitzoGoede Keuze + ongevallendekking - naturapolis€111,45Bekijken

Top 5 Goedkoopste zorgverzekering 2023 met min. eigen risico (385 euro)

VerzekeraarPolisPremie per maandMeer informatie
VinkVinkCombinatiepolis - Basisverzekering€125,00Bekijken
FBTONatura - Zorgverzekering Basis€126,95Bekijken
Univé Naturapolis - Univé Zorg Select€127,45Bekijken
United ConsumersNaturapolis - UC Bewuste Keuze€127,45Bekijken
Nationale NederlandenNaturapolis - Zorg Voordelig€128,30Bekijken

Type polis en de goedkoopste zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekering heeft meestal een budgetpolis of naturapolis. Voor beide betaalt u een lagere zorgpremie dan de restitutiepolis. Dit heeft te maken met zorgkeuze.

Met een budgetpolis heeft u een beperkte zorgkeuze. Binnen deze polis wordt alleen een vergoeding betaald wanneer u naar één de geselecteerde ziekenhuizen gaat. Bij niet gecontracteerde zorgverleners krijgt u een deel van uw zorgnota vergoed.

Met een naturapolis heeft u een ruimere keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners. Deze iets duurdere polis biedt ruimere vergoedingen. Daarvoor betaalt u een iets hogere premie. Wilt u toch vrije zorgkeuze? Kies dan voor de goedkoopste restitutiepolis of combinatiepolis.

De goedkoopste budgetpolis (natura) is momenteel die van Univé. Directe acceptatie en geen wachttijd. Voor maar 107,45 euro per maand heeft een zorgverzekering met ruime keuze!

Goedkoopste zorgverzekering + laagste premie

Nu alle zorgpremies 2023 bekend zijn, weten we de gemiddelde premie van een zorgverzekering. De gemiddelde zorgpremie komt uit op 138,44 euro per maand bij een standaard eigen risico. Hierboven in de tabel ziet u dat wij een aantal goedkopere zorgverzekeringen selecteerden.

Waarom zijn deze goedkoper? Wel, de gemiddelde premie is inclusief alle restitutiepolissen. Deze zijn veel duurder dan een budgetpolis of een naturapolis. Het belangrijkste verschil is dat u vrije zorgkeuze hebt. U kunt naar elke ziekenhuis, huisarts of zorgverlener naar keuze en krijgt altijd 100% vergoeding. Met een budgetpolis en naturapolis kunt u ook naar elke zorgverlener maar u krijgt dan maar een deel van uw zorgnota vergoed.

Gaat u met een budget- of naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener of ziekenhuis? Dan krijgt u ook met deze polissen een gedeelte van uw zorgnota niet vergoed. Het verschil komt tot uitdrukking in de zorgpremie die u betaald.

Kortom, bij een restitutiepolis zijn de voorwaarden beter maar de budget- en natura(online) polis zijn veel goedkoper, tot wel 20 euro per maand!

Top 5 goedkoopste zorgverzekering met naturapolis

VerzekeraarPolisPremieMeer informatie
FBTOBasis zorgverzekering€126,95Bekijken
UnivéUnivé Zorg Select €127,45Bekijken
United ConsumersUC Bewuste Keuze €127,45Bekijken
Nationale NederlandenZorg Voordelig€128,30Bekijken
DitzoGoede Keuze€128,95Bekijken

Top 5 goedkoopste zorgverzekering met combinatiepolis

VerzekeraarPolisPremieMeer informatie
VinkVinkBasisverzekering€125,00Bekijken
Anderzorg Basis€134,75Bekijken
HEMABasisverzekering€135,00Bekijken
OHRAZorgverzekering Combinatie€135,95Bekijken
Nationale NederlandenZorg Vrij€137,45Bekijken

Top 3 goedkoopste met restitutiepolis

VerzekeraarPolisPremie Meer info
Menzis Menzis Basis Vrij€152,75Bekijken
Zilveren KruisZilveren Kruis Basis Exclusief€152,75Bekijken
a.s.r. a.s.r. Basisverzekering restitutie€156,50Bekijken

Goedkoopste zorgverzekering voor studenten

Ben je student en wil je een goedkope zorgverzekering afsluiten? Ga dan op zoek naar een zorgverzekeraar die zijn best doet om jou als student te belonen.

Veel zorgverzekeraars willen jou graag binnen halen als klant. Want oudere mensen maken relatief meer kosten en hebben een grotere behoefte aan zorg. Kijk dus naar wat de zorgverzekeraar jou qua extra's wil bieden.

Verzekeraars zullen ook de aanvullende pakketten afstemmen op studenten /jongeren. Geen onnodige extra's maar alleen zorg die jij waarschijnlijk gaat gebruiken en die jij wilt verzekeren.

We hebben nog een aantal tips:

 1. Kies voor een internetlabel. Dit zijn prijsvechters die vallen onder een grote concern. Dit betekent wel dat alles online geregeld wordt. Andere kant is dat de premie vaak veel lager is.
 2. Sluit een vrijwillig eigen risico af om te besparen op je zorgverzekering. Tot wel €20,- per maand.
 3. Check of de verzekeraar speciale pakketten of extra's heeft voor studenten. Zo ben alleen voor het echt nodig gedekt.
 4. Check of de verzekeraar met leeftijdskorting werkt. Als je jonger bent dan 30 liggen de premies lager.

 

Hieronder een selectie van goedkope studenten zorgverzekeringen bij verzekeraars die iets (extra's ) te bieden hebben. Succes!

ZorgverzekeringKenmerkStudentenvoordeelPremie p/mMeer informatie
United Consumers - UC Bewuste KeuzeStudentenzorgverzekering via VGZ>Alles zelf online regelen
>Tot 20% korting op aanvullende verzekeringen
€107,45Bekijken
Zorg en Zekerheid - Zorg Gemak PolisUitstekende prijs/kwaliteit voor tandarts en fysio>Goed verzekerd in het buitenland
>Korting op sportlidmaatschap
>Declareer en betaal via de app
€112,65Bekijken
Zilveren Kruis - Basis BudetStudenten Goed Verzekerd collectief>Tot 15% voordeel op de aanvullende verzekeringen
>Tot 12,5% korting op tandartsverzekering
>Extra vergoedingen brillen lenzen, alternatieve geneeswijzen
€116,95Bekijken
Zilveren Kruis - Basis BudgetMBO Studenten collectief>Tot 25% korting op aanvullende verzekeringen
>Tot 15% korting op de tandarstverzekeringen
>Extra vergoedingen fysiotherapie en leefstijlinterventies
€116,95Bekijken
FLKSOverzichtelijk, duidelijk en messcherpe premies. Alles zelf online regelen>Twee basisverzekeringen en één aanvullende
>Aangesloten bij Aevitae waardoor premie laag blijft
>Opgericht door studenten die weten wat er speelt
€105,45Bekijken

De laagste zorgpremie + verhoogd eigen risico

Wilt u de goedkoopste zorgverzekering met de laagste premie? Dan is het verhogen van het eigen risico de meest gemakkelijke weg. Dit houdt in dat u naast het verplicht eigen risico van 385 euro een vrijwillig eigen risico neemt. Dit kan oplopen tot 500 euro waarmee uw totale eigen risico uitkomt op 885 euro.

U hoeft niet direct voor het maximale eigen risico te kiezen. U kunt het verplicht eigen risico verhogen in stappen van 100 euro. Daar tegenover staat een aantrekkelijke korting op de zorgpremie. Die kan oplopen tot wel 25 euro per maand!

Is het dan verstandig om direct het eigen risico te verhogen? Nee, u maakt daarvoor een weloverwogen keuze. U kunt bijvoorbeeld het eigen risico verhogen als u (in het verleden) weinig zorgkosten maakt en in goede gezondheid verkeert. En u het bedrag van uw eigen risico direct kunt betalen als u zorgkosten maakt.

Dekking van de goedkoopste basisverzekering

Welke polisvorm uw basisverzekering ook heeft, de belangrijkste zorg is altijd standaard meeverzekerd. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Dit bepaalt de overheid. Alle vergoedingen uit het basispakket worden gedekt door de verplichte basisverzekering. Om welk zorg gaat het?

 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Spoedeisende zorg in Nederland en buitenland
 • De meeste medicijnen op recept
 • Consulten bij de tandarts
 • Psychologische zorg
 • Fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Let op dat soms een eigen bijdrage geldt. Dit staat los van het eigen risico. Die eigen bijdrage geldt voor verschillende soorten zorg en betaalt u steeds opnieuw. De eigen bijdrage kunt u voorkomen of beperken door een andere zorgverlener of  voor andere medicijnen te kiezen. De kosten van de eigen bijdrage kunt u verzekeren met een aanvullende verzekering.

Goedkoopste zorgverzekering vergelijken

De goedkoopste zorgverzekering vindt u makkelijk en snel op zorgverzekering-vergelijken.com. Bespaar vele euro's met onze zorgvergelijker. Het werkt makkelijk en snel. U vult uw gegevens en voorkeuren in. U ontvangt een overzicht van zorgverzekeraars gesorteerd op de goedkoopste zorgverzekeraar. U maakt uw keuze en voert uw verdere gegevens in. Het overstappen wordt verder voor u geregeld door uw nieuwe zorgverzekeraar.