Goedkoopste zorgverzekering 2023

Op het moment dat u deze pagina bezoekt is het waarschijnlijk al medio december. En u heeft nog maar tot 31 december om de goedkoopste zorgverzekering 2023 te vinden. Maar hoe vindt u de goedkoopste zorgverzekering? En waar gaat u op letten? Is de goedkoopste zorgverzekering ook de best passende zorgverzekering? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot verrassende conclusies. Lees snel verder!

Wilt u direct gaan vergelijken? Gebruik dan onze handige zorgvergelijker en vergelijk alle 73 zorgverzekeringen!

Hoe vindt u de goedkoopste zorgverzekering 2022?

De goedkoopste zorgverzekering gaat u vinden door een vergelijking te maken op basis van uw zorgwensen. Nadat u een inventarisatie heeft gemaakt van uw zorgkosten 2022 spreekt u een verwachting uit voor het komende jaar. Of zelfs de komende jaren. Op basis van verwachte zorgkosten en uw zorgbehoeften maakt u een vergelijking. U geeft in onze zorgvergelijker precies aan wat uw dekkingswensen zijn. Bekende aanvullende verzekeringen kunt u apart selecteren. Staat uw vergoeding er niet tussen? Geen probleem. Via een aparte zoekfunctie vindt u elke vergoeding die u maar wenst.

Hoe werkt onze zorgvergelijker precies?

 1. Vul uw geboortedatum in
 2. Vul uw postcode in
 3. Kies geslacht
 4. Geeft aan of uw gezinsleden wilt meeverzekeren
 5. Bepaal hoeveel keuzevrijheid u wilt
 6. Kies uw eigen risico
 7. Kies een aanvullende dekking of zoek een specifieke dekking
 8. Start met vergelijken

U krijgt dan een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij uw wensen. De goedkoopste polis altijd bovenaan. En bij elke verzekeraar kunt u via de knop “meer informatie” polisvoorwaarden, premie opbouw, dekking basis + aanvullend en zorgverleners bij u in de buurt vinden. Zeer compact met alle informatie die u nodig hebt!

Wat is de goedkoopste zorgverzekering 2023?

Bij het zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2023 is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar een zorgverzekering met een lage premie, maar ook naar uw zorgbehoefte en wensen. Wanneer uw zorgbehoeften in kaart gebracht zijn kunt u gaan vergelijken en bepalen wat de goedkoopste zorgverzekering in uw situatie is. Meestal is dat een budgetpolis of een natura(online)polis.

Met een budgetpolis heeft u meestal maar beperkte keuze in het aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Dit heeft te maken met afspraken die zijn gemaakt tussen verzekeraar en zorgverlener. Met een naturapolis kunt u bij veel Nederlandse ziekenhuizen gewoon terecht. Bij enkele ziekenhuizen geldt een eigen bijdrage. Wilt u vrije zorgkeuze? Kies dan voor een zorgverzekering met een restitutiepolis. U betaalt wel meer premie.

Top 5 Goedkoopste zorgverzekering 2023 met max. eigen risico

VerzekeraarPolisPremie per maandMeer informatie
ZieZo van Zilveren kruisBudget€86,25Bekijken
Zorg en ZekerheidBudget€88,85Bekijken
FBTONatura€89,95Bekijken
AnderzorgNatura€90,00Bekijken
ZieZo van Zilveren KruisNatura€90,25Bekijken

Top 5 Goedkoopste zorgverzekering 2023 met min. eigen risico (385 euro)

VerzekeraarPolisPremie per maandMeer informatie
ZieZo van Zilveren kruisBudget€108,25Bekijken
ZekurBudget€110,40Bekijken
FBTONatura€110,95Bekijken
VInkVinkCombinatie€111,00Bekijken
ZieZo van Zilveren KruisNatura€112,25Bekijken

Type polis en de goedkoopste zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekering heeft meestal een budgetpolis of naturapolis. Voor beide betaalt u een lagere zorgpremie dan de restitutiepolis. Dit heeft te maken met zorgkeuze.

Met een budgetpolis heeft u een beperkte zorgkeuze. Binnen deze polis wordt alleen een vergoeding betaald wanneer u naar één de geselecteerde ziekenhuizen gaat. Bij niet gecontracteerde zorgverleners krijgt u een deel van uw zorgnota vergoed.

Met een naturapolis heeft u een ruimere keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners. Deze iets duurdere polis biedt ruimere vergoedingen. Daarvoor betaalt u een iets hogere premie. Wilt u toch vrije zorgkeuze? Kies dan voor de goedkoopste restitutiepolis.

De goedkoopste budgetpolis (natura) is momenteel ZieZo van Zilveren Kruis. Directe acceptatie en geen wachttijd. Voor maar 86,25 euro per maand heeft een zorgverzekering met ruime keuze! De goedkoopste naturapolis is die van FBTO met een premie per maand van 89,25 euro.

Goedkoopste zorgverzekering + laagste premie

Nu alle zorgpremies 2023 bekend zijn, weten we de gemiddelde premie van een zorgverzekering. De gemiddelde zorgpremie komt uit op 128,30 euro per maand bij een standaard eigen risico. Hierboven in de tabel ziet u dat wij een aantal goedkopere zorgverzekeringen selecteerden.

Waarom zijn deze goedkoper? Wel, de gemiddelde premie is inclusief alle restitutiepolissen. Deze zijn veel duurder dan een budgetpolis of een naturapolis. Het belangrijkste verschil is dat u vrije zorgkeuze hebt. U kunt naar elke ziekenhuis, huisarts of zorgverlener naar keuze en krijgt altijd 100% vergoeding. Met een budgetpolis en naturapolis kunt u ook naar elke zorgverlener maar u krijgt dan maar een deel van uw zorgnota vergoed.

Gaat u met een budget- of naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener of ziekenhuis? Dan krijgt u ook met deze polissen een gedeelte van uw zorgnota niet vergoed. Het verschil komt tot uitdrukking in de zorgpremie die u betaald.

Kortom, bij een restitutiepolis zijn de voorwaarden beter maar de budget- en natura(online) polis zijn veel goedkoper, tot wel 20 euro per maand!

Top 3 goedkoopste zorgverzekering met naturapolis

VerzekeraarPolisPremieMeer informatie
ZieZo Zilveren KruisZieZo selectief (budget)€108,25Bekijken
ZEKURGewoon ZEKUR polis (budget)€110,40Bekijken
FBTOBasis zorgverzekering€110,95Bekijken

Top 3 goedkoopste zorgverzekering met restitutiepolis

VerzekeraarPolisPremie Meer info
FBTOBasis Vrij Polis€132,95Bekijken
Stad Holland Zorgpolis €133,00Bekijken
United ConsumersUC Eigen Keuze€135,28Bekijken

De laagste zorgpremie + verhoogd eigen risico

Wilt u de goedkoopste zorgverzekering met de laagste premie? Dan is het verhogen van het eigen risico de meest gemakkelijke weg. Dit houdt in dat u naast het verplicht eigen risico van 385 euro een vrijwillig eigen risico neemt. Dit kan oplopen tot 500 euro waarmee uw totale eigen risico uitkomt op 885 euro.

U hoeft niet direct voor het maximale eigen risico te kiezen. U kunt het verplicht eigen risico verhogen in stappen van 100 euro. Daar tegenover staat een aantrekkelijke korting op de zorgpremie. Die kan oplopen tot wel 25 euro per maand!

Is het dan verstandig om direct het eigen risico te verhogen? Nee, u maakt daarvoor een weloverwogen keuze. U kunt bijvoorbeeld het eigen risico verhogen als u (in het verleden) weinig zorgkosten maakt en in goede gezondheid verkeert. En u het bedrag van uw eigen risico direct kunt betalen als u zorgkosten maakt.

Dekking van de goedkoopste basisverzekering

Welke polisvorm uw basisverzekering ook heeft, de belangrijkste zorg is altijd standaard meeverzekerd. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Dit bepaalt de overheid. Alle vergoedingen uit het basispakket worden gedekt door de verplichte basisverzekering. Om welk zorg gaat het?

 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Spoedeisende zorg in Nederland en buitenland
 • De meeste medicijnen op recept
 • Consulten bij de tandarts
 • Psychologische zorg
 • Fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Let op dat soms een eigen bijdrage geldt. Dit staat los van het eigen risico. Die eigen bijdrage geldt voor verschillende soorten zorg en betaalt u steeds opnieuw. De eigen bijdrage kunt u voorkomen of beperken door een andere zorgverlener of  voor andere medicijnen te kiezen. De kosten van de eigen bijdrage kunt u verzekeren met een aanvullende verzekering.

Goedkoopste zorgverzekering vergelijken

De goedkoopste zorgverzekering vindt u makkelijk en snel op zorgverzekering-vergelijken.com. Bespaar vele euro's met onze zorgvergelijker. Het werkt makkelijk en snel. U vult uw gegevens en voorkeuren in. U ontvangt een overzicht van zorgverzekeraars gesorteerd op de goedkoopste zorgverzekeraar. U maakt uw keuze en voert uw verdere gegevens in. Het overstappen wordt verder voor u geregeld door uw nieuwe zorgverzekeraar.