Zorgverzekering tussentijds aanpassen? Dit moet u weten

Het reguliere overstapseizoen voor de zorgverzekering is van medio november tot 1 januari. Daarom is aanpassen na 1 januari meestal niet meer mogelijk. Voor de aanvullende zorgverzekering is er meer mogelijk. Verzekeraars bepalen zelf de voorwaarden en inhoud van de aanvullende verzekering. U ontdekt hier wanneer u tussentijds kunt overstappen of uw zorgverzekering aanpassen.

Wanneer kunt u uw zorgverzekering aanpassen? zonder de oude zorgverzekering op te zeggen is het bij een aantal verzekeraars mogelijk om de aanvullende verzekering te wijzigen t/m 31 januari. De wijzigingen gaan dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Bij een aantal verzekeraars is het zelfs mogelijk om na 31 januari de aanvullende verzekering  tussentijds te wijzigen. De basisverzekering kunt u alleen in uitzonderingsgevallen tussentijds wijzigen. Meestal niet.

Basisverzekering tussentijds aanpassen

De basisverzekering aanpassen, kan dat eigenlijk wel? Nee in principe niet. U kunt overstappen van medio november t/m 31 december. Daarnaast is het mogelijk om t/m 31 januari over te stappen, mits u de oude zorgverzekering zelf vóór 31 december hebt opgezegd. U kunt dan t/m 31 januari rustig vergelijken en overstappen. De overstapservice die meestal wordt aangeboden als u vóór 1 januari overstapt is er dan niet meer.

Maar wanneer kunt u de basisverzekering wel aanpassen na 31 januari? Dat kan alleen in bepaalde bijzondere gevallen. We zetten die hieronder uiteen.

  • U gaat scheiden: Als u samen op één polis bent verzekerd dan kan uw ex-partner de zorgverzekering opzeggen en kunt u in sommige gevallen tussentijds overstappen. Ook samenwonen kunnen tussentijds overstappen als de relatie is beëindigd.
  • U verandert van baan: via de collectieve verzekering bent u niet meer verzekert via uw oude werkgever. U stapt over naar de collectieve verzekering van uw nieuwe werkgever.
  • U wordt 18 jaar: u bent niet meer gratis verzekerd via uw ouders. Kies zelf een zorgverzekering en aanvullende verzekering
  • U gaat in militaire dienst: dan bent u verzekerd via de zorgverzekering van de Krijgsmacht en kunt u uw huidige zorgverzekering tussentijds opzeggen.
  • Zorgverzekeraar past voorwaarden of premie aan: als de aanpassing van de voorwaarden of premie in uw nadeel zijn dan mag u tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

De aanvullende zorgverzekering kunt u wel na 1 januari bij een aantal zorgverzekeraars aanpassen.

Aanvullende verzekering aanpassen tot 1 februari

Bij onderstaande zorgverzekeraars kunt u de aanvullende verzekering of tandverzekering tot 1 februari aanpassen:

De FrieslandIZAUnited Consumers
DitzoIZZUnivé
DSWJAAAHVGZ
HEMAONVZZilveren Kruis
In TwentePNOzorg
Aanvullende verzekering tot 1 februari aanpassen

Wilt u de aanvullende verzekering tussentijds aanpassen? Dan gaat deze met terugwerkende kracht in per 1 januari. Sommige verzekeraars accepteren zelfs een aanpassing na 31 januari. Check altijd bij uw huidige of toekomstige zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering tussentijds aanpassen (gedurende het jaar)

Sommige verzekeraars bieden de service om de zorgverzekering gedurende het hele jaar aan te passen. Let op dat u gedurende een bepaalde periode mogelijk niet gedekt bent door een wachttijd. Mogelijk betaalt u (extra) administratiekosten voor de aanpassing van de aanvullende verzekering. Hieronder een aantal verzekeraars waarbij u gedurende het jaar de zorgverzekering kunt aanpassen. De bekendste is misschien wel FBTO met haar losse modules.

ZorgverzekeraarWijzigen/aanpassen gedurende het jaar
De FrieslandModules gedurende het jaar inschakelen
FBTOTand Ongeval en Zorg in het buitenland module aanzetten
Menzis Tandartsverzekering meeverzekerde kind aanpassen (9 of 10 jarigen)
Nationale NederlandenTussentijds wijzigen als uw situatie dusdanig verandert door scheiding, verlies van baan of zwangerschap (meegroeiservice)
OHRA Tussentijds wijzigen als uw situatie dusdanig verandert door scheiding, verlies van baan of zwangerschap (meegroeiservice)
Zorg en Zekerheid Bij zwangerschap switchen naar aanvullende verzekering AV-GeZZin
Aanpassen aanvullende verzekering gedurende het jaar

Aanvullende verzekering wijzigen tot 1 februari

Bij een aantal verzekeraars kunt u de aanvullende verzekeringen nog wijzigen tot 1 februari. Dus mocht uw situatie zijn veranderd dan kunt u in januari uw aanvullende zorgverzekering nog even bijstellen of verder aanvullen.

VerzekeraarWat kunt u wijzigen?OpmerkingWijzigen aanvullende verzekering
BewuztKeuze uit losse aanvullende opties afsluiten of aanpassenFysio, Tand en Buitenland Tot 1 februari 2022
DitzoAanvullende verzekering aan- of uitzettenEigen risico gespreid betalen (geeft dit uiterlijk 31 januari door) Tot 1 februari 2022
HEMAAanvullende- en tandverzekeringTot 1 februari 2022
OhraAanvullende verzekering (niet de tandverzekering)Bij bepaalde gebeurtenissen Tot 1 februari 2022
ZekurAanvullende verzekering Tot 1 februari 2022
tussentijds aanpassen zorgverzekering

Basisverzekering + eigen risico tussentijds wijzigen

Hieronder ziet u tot welke datum een wijziging van uw zorgverzekering mogelijk is. Hoewel de gegevens met grootste zorg zijn samengesteld, kunnen er geen rechten aan ontleend worden. Vraag altijd na bij uw zorgverzekeraar!

VerzekeraarWijzigen basisverzekeringAanpassen eigen risico
Anderzorg Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
Bewuzt Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
ASR Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
Ditzo Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
DSW Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
HEMA Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
IZA Tot 1 februari 2022
IZZ(VGZ) Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
Jaaah. Tot 1 februari 2022
Menzis Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
PNO Zorg Tot 1 februari 2022
Salland Tot 13 januari 2022
VinkVink Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
VvAA Tot 1 februari 2022
ZorgDirect Tot 13 januari 2022
Zorg en Zekerheid Tot 8 januari 2022 Tot 8 januari 2022
Zekur Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
UMC Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
Univé Tot 1 februari 2022 Tot 1 februari 2022
tussentijds aanpassen basisverzekering of eigen risico

In tegenstelling tot overstappen van zorgverzekering is het tussentijds wijzigen van uw zorgverzekering of aanvullende verzekering iets anders. Bovendien heeft u gewoonlijk t/m 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. En alleen in uitzonderingsgevallen kunt u uw zorgverzekering tussentijds wijzigen. Bijvoorbeeld als u verandert van baan of gaat scheiden. Als u gaat veranderen van zorgverzekering gedurende het jaar dan gebeurt er ook iets met het eigen risico. De oude en nieuwe zorgverzekeraar verrekenen het eigen risico zodat u uiteindelijk niet meer betaalt dan het verplicht eigen risico.

Eigen risico tussentijds wijzigen

In bovenstaande tabel ziet u dat het mogelijk is om het eigen risico in januari te wijzigen. Veel zorgverzekeraars staan dat toe omdat u immers al een zorgverzekering hebt afgesloten. Meestal verandert u het eigen risico omdat uw situatie is veranderd. Als u vervolgens niet voor verrassingen wilt staan dan past u het vrijwillig eigen risico aan. Natuurlijk verandert daardoor wel de zorgpremie.

Als u na 1 februari het eigen risico wilt aanpassen dat zit dat wat ingewikkelder in elkaar. Inderdaad zal de oude en nieuwe zorgverzekeraar het eigen risico verrekenen. Dit zit wat ingewikkeld in elkaar moet is goed te begrijpen met een paar voorbeelden.

Stel dat u door omstandigheden van verzekeraar overstapt op 1 mei. Maar u heeft nog geen zorgkosten gemaakt. De nieuwe verzekeraar mag dan maximaal 385/12 maanden = 32 euro x 4 maanden = 128 euro in rekening brengen. Wanneer u wel zorgkosten hebt gemaakt is de berekening wat gecompliceerder.

Stel u heeft 175 euro aan eigen risico voldaan. Het verplicht eigen risico is 385 euro. Dan had verzekeraar A een bedrag in rekening mogen brengen o.b.v. het aantal verzekerde dagen: 385/365=1.05479*120 dagen = 127 euro. De verzekeraar heeft al 175 euro in rekening gebracht. Dus u krijgt van verzekeraar A 48 euro terug. Verzekeraar B mag nog in rekening brengen: 385/365=1.05479*245 dagen = 258 euro. Uiteindelijk over het hele jaar is dat alsnog 385 euro aan eigen risico.

Tussentijds afsluiten van een losse aanvullende verzekering

U kunt niet alleen uw verzekering aanpassen maar ook een losse aanvullende zorgverzekering afsluiten. Een aantal verzekeraars biedt deze mogelijkheid. Dit kan gunstig zijn als u een goedkopere aanvullende verzekering wilt afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar u de basisverzekering hebt afgesloten. Het kan ook zo zijn dat u de aanvullende verzekering wilt houden en met de basisverzekering wilt overstappen. Daarom ziet u in onderstaande tabel ook of u de aanvullende zorgverzekering kunt behouden.

ZorgverzekeraarLos aanvullend verzekeren?Aanvullend verzekerd blijven
AnderzorgNeeJa
De FrieslandJa Ja
IZA Ja Ja
IZZ Ja Ja
Ohra Nee Ja
ONVZ Nee Ja
PNO Zorg Ja Ja
Univé Ja Ja
UMC Ja Ja
Losse aanvullende verzekering afsluiten of los aanvullend verzekerd blijven

Let op dat u bij sommige zorgverzekeraars een toeslag betaalt wanneer u alleen een aanvullende verzekering afsluit. Bij De Friesland, OHRA, ONVZ en PNO Zorg betaalt u een toeslag van 50% wanneer u alleen een aanvullende verzekering afsluit.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]