Beste Zorgverzekering Studenten 2024

De beste zorgverzekering voor studenten is helemaal op maat gemaakt voor de leeftijdsgroep 18 - 30 jaar. Klinkt goed toch? Nooit meer betalen voor zorg waar je nooit gebruik van maakt en wel een goede vergoeding krijgen voor zorg die je nodig hebt. Dat is de beste zorgverzekering studenten 2024!

De speciale zorgverzekeringen voor studenten en jongvolwassenen zijn zó goedkoop dat je genoeg geld overhoudt voor andere dingen! Maak je nooit gebruik van zorg? Of dek je de zorg die je wel nodig hebt met een aanvullende verzekering? Kies dan voor een vrijwillig eigen risico! Zo bespaar je honderden euro’s op je zorgverzekering.

Wat is dan de beste zorgverzekering 2024 voor studenten? Uit onze analyse op basis van prijs/kwaliteit en extra diensten blijkt dat de FLKS basisverzekeringen (met aanvullende verzekering) de beste keus is op basis van overzichtelijkheid, duidelijkheid, gemak en een messcherpe premie. Een goed alternatief is de zorgverzekering van Zilveren Kruis via het studentencollectief " Zilveren Kruis Studenten Goed Verzekerd". 

Top 5 Beste Studenten Zorgverzekering 2024

Onderstaande tabel toont een top 5 studenten zorgverzekering voor 2024. De zorgverzekeraars bieden extra's en voordelen specifiek afgestemd op de behoeften van studenten en jongeren. Alle premies zijn gebaseerd op een eigen risico van 885 euro omdat jongeren weinig zorgkosten nodig hebben. En uit ervaring weet ik dat dit gemakkelijk kan. Ik heb dat zelf ook altijd gedaan en doe dat nog steeds.

ZorgverzekeringKenmerkStudentenvoordeelPremie p/mMeer informatie
FLKSOverzichtelijk, duidelijk en messcherpe premies. Alles zelf online regelen>Twee basisverzekeringen en één aanvullende
>Aangesloten bij Aevitae waardoor premie laag blijft
>Opgericht door studenten die weten wat er speelt
€119,45Bekijken
Zorg en Zekerheid - Zorg Gemak PolisUitstekende prijs/kwaliteit voor tandarts en fysio>Goed verzekerd in het buitenland
>Korting op sportlidmaatschap
>Declareer en betaal via de app
€122,65Bekijken
United Consumers - UC Bewuste KeuzeStudentenzorgverzekering via VGZ>Alles zelf online regelen
>Tot 20% korting op aanvullende verzekeringen
€122,95Bekijken
Zilveren Kruis - Basis BudgetMBO Studenten collectief>Tot 25% korting op aanvullende verzekeringen
>Tot 15% korting op de tandarstverzekeringen
>Extra vergoedingen fysiotherapie en leefstijlinterventies
€122,95Bekijken
Zilveren Kruis - Basis BudetStudenten Goed Verzekerd collectief>Tot 15% voordeel op de aanvullende verzekeringen
>Tot 12,5% korting op tandartsverzekering
>Extra vergoedingen brillen lenzen, alternatieve geneeswijzen
€129,95Bekijken

Basisverzekering 2024 voor studenten

Een basisverzekering voor studenten (jongvolwassenen) is een zorgverzekering met speciale aanvullende pakketten afgestemd op jongeren. En meestal zijn er premies voor verschillende leeftijdscategorieën. Zoals scherpe premies voor studenten en jongvolwassenen tot 29 jaar.

De aanvullende zorgverzekering voor jongeren bevat onder andere dekking voor tandarts, fysio, anticonceptie, bril/lenzen en ongevallendekking in het buitenland.

De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. De inhoud hiervan bepaalt de overheid en wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag. Veelal zien we dat een basisverzekering met een vanaf prijs wordt aangeboden. Dit betekent dat de zorgpremie is gebaseerd op een maximaal eigen risico. Maar veel jongeren kiezen daar ook voor omdat zij relatief weinig risico lopen.

Wat we verder zien is dat veel zorgverzekeraars andere premies hanteren tot een bepaalde leeftijd. Vaak tot 30 jaar. Omdat jongeren veel minder zorg declareren dan ouderen en daardoor relatief goedkoper zijn om te verzekeren. Daarom willen verzekeraar jou ook graag als klant hebben...

Soort polis

Een basisverzekering (voor studenten) is voor iedereen in Nederland verplicht. Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je dus zelf een zorgverzekering afsluiten. De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Alleen de prijs en zorgkeuze (keuze zorgverlener/ziekenhuis) verschillen. Beide zijn afhankelijk van het soort polis dat jij afsluit.

We kennen eigenlijk twee soorten polissen: de naturapolis en de restitutiepolis. Deze verschillen op voorwaarden, manier van vergoeden en prijs.

De restitutiepolis is de duurste. Je hebt volledige vrijheid in keuze van zorgverlener. Wanneer je zorgkosten maakt moet je deze vaak zelf eerst voorschieten.

De naturapolis is goedkoper en je bent gebonden aan gecontracteerde zorgverleners. Voordeel is dat de rekening voor zorgkosten direct naar jouw zorgverzekeraar gaat.

Op de restitutiepolis en de naturapolis kennen we nog enkele varianten zoal de combinatiepolis en de budgetpolis.

De combinatiepolis is een restitutiepolis waarbij er voor de meeste zorg vrije zorgkeuze. Echter is er bepaalde zorg waarbij je alleen bij een gecontracteerde zorgverlener terecht kunt. Meestal gaat het om zorg via Wijkverpleging of GGZ.

De budgetpolis is een variant op de naturapolis. Bij een budgetpolis heb je de minste keuzevrijheid. Dat betekent dat kosten bij gecontracteerde zorgverleners volledig worden vergoed, maar kosten bij niet-gecontracteerde zorgverleners voor 60% of zelf minder worden vergoed (laagste van alle polis varianten).

Aanvullende zorgverzekering studenten (jongvolwassenen) 2024

Zorgverzekeraars die jou graag als klant willen hebben bieden aanvullende pakketten aan, afgestemd op de zorgbehoeften van jongeren. Bij de betreffende zorgverzekeraar vind je dan een aparte websitepagina voor een studenten zorgverzekering. Daarnaast geven zorgverzekeraars ook interessante kortingen en extra's bij een jongerenverzekering.

Let bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering op de volgende zaken:

  • Zorgverzekeraars mogen zelf de premie en dekkingen bepalen van een aanvullende verzekering. Daarom moet je juist de aanvullende verzekeringen goed vergelijken.
  • Daarnaast mogen zorgverzekeraars acceptatievoorwaarden hebben voor de aanvullende verzekering. Als jij een hoge dekking wilt voor bijvoorbeeld een chronische aandoening dan kun je extra vragen verwachten of zelfs geweigerd worden.
  • Let op de dekking van de verzekering. Hoeveel behandelingen krijg je vergoed en tot welk drempelbedrag? Voor bijvoorbeeld een aanvullende tandverzekering krijg je vaak 75% tot max. €250 vergoedt. Wil je meer dekking dan betaal je ook (veel) meer premie.

Een lage premie betekent vaak een lage dekking of een gemaximeerde dekking zoals het voorbeeld hierboven. Het kan dus verstandig zijn om iets meer premie te betalen zodat je meer behandelingen vergoed krijgt.

Eigen risico studenten zorgverzekering 2024

We kennen het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico.

Het verplicht eigen risico is van toepassing op zorg uit het basispakket waarvoor eerst een deel zelf betaald moet worden. Voor 2024 betaal je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf. Dit geldt voor de totale zorgkosten in een jaar.

Naast het verplicht eigen risico is er het vrijwillig eigen risico. Daarmee kun je het verplicht eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. Hiermee bespaar je flink wat premie op de basisverzekering. Tot wel 20 euro per maand.

En indien je ook recht hebt op zorgtoeslag kun je nog meer besparen op je zorgverzekering!

Aanvullende zorgverzekering studenten 2024

Wanneer je extra dekking zoekt voor aanvullende zorg is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Onderstaande aanvullende zorgverzekeringen hebben in elk geval dekking voor tandartskosten, fysiotherapie, anticonceptie en spoedzorg in het buitenland.

Top 4 aanvullende zorgverzekering voor studenten

Onderstaande tabel toont een top 4 van aanvullende verzekeringen voor studenten. Het is verstandig om ook de basisverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Want meestal vragen verzekeraars een hogere premie wanneer je bij een andere verzekeraar de basisverzekering hebt afgesloten.

ZorgverzekeraarAanvullend StudentenStudentenvoordeelMeer informatie
Zilveren Kruis - MBO Zorg VerzekerdAanvullend 1 en 2 sterrenExtra vergoedingen voor MBO/HBO en WO studenten. Tot 20% korting op aanvullende verzekeringenBekijken
Zilveren Kruis - Studenten Goed VerzekerdAanvullend 1 en 2 sterrenTot 20% korting op aanvullende en tandverzekering. Extra vergoedingen voor fysio, leeftstijlinterventie en online zelfhulpBekijken
FLKSÉén aanvullende verzekering, handig hè>Geen extra's, wél een betaalbare basisverzekering en aanvullende verzekering
>Alleen betalen voor zorg die jij nodig hebt
>Klantenservice via zorguitvoerder Aevitae (grote zorgverzekeraar)
Bekijken
VinkVink MenzisVinkVink Tand of VinkVink BundelDe basics zijn geregeld. Online zo geregeld. Aanvullende verzekering op maat zonder poespasBekijken

Zorgverzekering studenten vergelijken

Waarschijnlijk is het al medio december en moet je nog een zorgverzekering afsluiten. Tenzij je nog niet zo lang geleden 18 ben geworden natuurlijk! Dan sluit je gedurende het jaar een zorgverzekering af. Ook daarvoor ga je naar onze zorgvergelijker!

Op deze pagina heb je gezien waar je een studenten zorgverzekering kunt afsluiten. Wil je zelf uitgebreid vergelijken op aanvullende of andere specifieke dekkingen? Maak dan gebruik van onze handige zorgvergelijker. Je ziet dan direct welke zorgverleners uit jouw buurt een contract hebben met de zorgverzekeraar waar jij een zorgverzekering wilt afsluiten. Ook zie je welke zorg is gedekt. Handig toch?

P.S. ook als je jongvolwassene bent is het goed om je zorgverzekering ieder jaar te vergelijken!

Laatste update: 24-12-2023

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]